Киев обвини Русия, че умишлено забавя пристигането от Турция на

...
Киев обвини Русия, че умишлено забавя пристигането от Турция на
Коментари Харесай

Киев обвини Москва: Руски инспектори забавят 165 товарни кораба за зърно

Киев упрекна Русия, че съзнателно забавя идването от Турция на повече от 165 товарни кораба, които да бъдат натоварени със зърно. Руските инспектори " доста удължават инспекцията на корабите... В резултат на това повече от 165 кораба са заседнали на опашка наоколо до Босфора и броят им продължава да нараства всекидневно ", съобщи украинското външно министерство.  " Имаме съображение да считаме, че забавянето на съветските инспекции на корабите на самодейността " Зърно " е политически стимулирано ", добави то. 

Плавателните съдове чакат да преминат през щателния развой на ревизия, изискван от подкрепеното от Турция и Организация на обединените нации съглашение, целящо да обезпечи достъп на украинското зърно до задграничните пазари и да понижи опасенията от международна продоволствена рецесия. От влизането в действие на договорката сред Русия и Украйна на 1 август до момента над 8,5 млн. метрични тона зърно и хранителни артикули са отпътували за Европа, Близкия изток и в по-малка степен за Африка по данни на Съвместния координационен център (СКЦ), наблюдаващ съглашението.

В изказване СКЦ удостовери закъсненията, само че не уточни с пръст виновността на никоя от страните.  " Съвместният координационен център е угрижен, че закъсненията могат да доведат до разстройства във веригата за доставки и пристанищните интервенции ", се споделя в известието. Говорител на основания в Истанбул център съобщи пред Агенция Франс Прес, че над 170 кораба чакат в Босфора, с цел да се насочат към украинските пристанища за товарене на зърно.  " Съвместният център разисква способи за справяне с изоставането, като отбелязва, че идната годишна продукция наближава и силозите в украинските пристанища, обхванати от самодейността, скоро още веднъж ще бъдат цялостни ", съобщи центърът. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР