Министър-председателят Димитър Главчев ще участва в Първата среща на върха

...
Министър-председателят Димитър Главчев ще участва в Първата среща на върха
Коментари Харесай

Президентът загуби - Главчев заминава за срещата на върха за мир Швейцария

Министър-председателят Димитър Главчев ще взе участие в Първата среща на върха за мир в Украйна на 15 и 16 юни, която ще се организира в швейцарския курорт Бюргенщок. Това решение на процедура отстрани противоречивия въпрос кой да ни съставлява на този висок конгрес - президентът Радев или служебният министър председател.

Форумът, проведен от Швейцария и Украйна, се чака да сложи рамка за бъдещи мирни договаряния с Русия, както и да дефинира ясна пътна карта на основата Устава на Организация на обединените нации, интернационалното право и правила на „ Формулата за мир “ на президента Володимир Зеленски. България взе участие в четири от съответните работни групи на самодейността – по „ Продоволствена сигурност “, „ Енергийна сигурност “ и „ Възстановяване на справедливостта “, и като съпредседател по „ Екологична сигурност “, дружно с Германия и Финландия.

Основните фокуси на Срещата се чака да бъдат образуване на общо схващане и консолидиране на обединен метод измежду допустимо най-вече страни, обезпечаване на платформа за полемики на високо ниво по отношение на рамката на предстоящ кротичък развой за Украйна, като за първи път ще се разиска на най-високо политическо равнище по какъв начин Русия може да бъде включена в него.

След визитата в Швейцария министър председателят Димитър Главчев отпътува за Брюксел, където на 17 юни, понеделник, ще взе участие в неофициалната среща на водачите на Европейския съюз. На нея държавните и държавните ръководители ще обсъдят институционални въпроси след провелите се избори за Европейски парламент.
На 17 юни президентът Румен Радев ще бъде на публично посещаване в Черна гора по покана на президента Яков Милатович.

Президентът и брачната половинка му Десислава Радева ще бъдат посрещнати от Яков Милатович и брачната половинка му Милена Милатович с публична гала, която ще се състои в президентския замък „ Плави дворац “ в град Цетине - историческата и културна столица на Черна гора. Двамата президенти ще проведат среща „ на четири очи “ и ще управляват пленарните диалози сред публични делегации на България и Черна гора. Румен Радев и Яков Милатович ще дадат взаимна конференция.

В рамките на визитата българският държавен глава ще организира срещи в Подгорица с министър-председателя Милойко Спаич и с ръководителя на Скупщината Андрия Мандич.

Във фокуса на диалозите на президента Румен Радев по време на визитата ще бъдат тематики, свързани с следващо задълбочаване и подсилване на двустранното съдействие в сфери от съвместен интерес, както и поддръжката за напредъка на Черна гора в процеса на присъединение към Европейски Съюз. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР