Керкенез, степна ветрушка, белошипа ветрушка - така е известен у

...
Керкенез, степна ветрушка, белошипа ветрушка - така е известен у
Коментари Харесай

Крилатият съюзник на фермерите

Керкенез, степна ветрушка, белошипа ветрушка - по този начин е прочут у нас дребният изящен сокол, който гнезди покрай хората и се храни с инсекти и дребни гризачи. Днес той може да бъде забелязан в региона на Сакар планина, Стара Загора и Бургас, само че единствено допреди 8-9 години се смята за трайно липсващ от България тип. Благодарение на напъните на природозащитната организация " Зелени Балкани " и нейни сътрудници белошипата ветрушка се завърна у нас.

Тя се назовава по този начин поради заради белите нокти на крачетата, които я отличават от събратята й - елементарните керкенези, които са малко по-едри, а краката им приключват с черни нокти. Малката ветрушка се храни с инсекти, дребни гризачи и влечуги, гнезди покрай хората, оформяйки колонии, и е скъп асистент на индивида в битката с неприятелите в селското стопанство.

В края на XIX и началото на XX век тя е постоянно срещана у нас. Дори във втория по

величина град в страната - Пловдив, белошипите соколчета са обитавали някои от тепетата. Българският публицист и природоизпитател Димо Божко разказва колониите на ветрушки, обитаващи католическата катедрала, православната черква и скалните масиви на едно от тепетата в града, в описа си " Подир сенките на керкенезите ". Това е името, с което соколчетата са известни измежду хората освен в България, само че и в прилежащите ни две страни - Гърция и Турция, където понастоящем са непокътнати едни от най-многочислените популации на типа в Европа.
Реклама
Изчезването на белошипата ветрушка като гнездящ тип от България и до през днешния ден няма еднопосочно пояснение. Според специалистите аргументите са сложни - смяна в метода на земеползване, понижаване на пасищното отглеждане на животни, недалновидното потребление на химически препарати в земеделието, разрушение на местообитания, огромната фрагментация сред обособените колонии в страната и прилежащите страни. Не се изключват и аргументи като всеобщо натравяне в Африка, където зимуват ветрушките, и чисто биологични аргументи като междувидова конкуренция и грабителство.
Възстановяване на типа
" Всеки един тип си има място в екосистемите и негова функционалност, роля и значимост. Така да вземем за пример лешоядите вземат решение казуса с мъртвите домашни животни. Белошипите ветрушки са тип, който се храни с инсекти и дребни гризачи в открити аграрни територии - пасища, ливади, обработваеми ниви, стърнища. Това способства за битката с неприятели по земеделските култури ", споделя Градимир Градев, еколог от " Зелени Балкани " и началник на плана за възобновяване на типа.

" Когато разпитвахме локални хора от региона на Сакар (преди повече от 10 години) срещали ли са ветрушки, един възрастен човек от селата ни описа по какъв начин в предишното, когато са строили нова къща, във всеки от ъглите на покрива са слагали едни глинени гърненца - с цел да обезпечават места за гнездене на тези значими пилета, както той се изрази ", показва още Градев. " Те още тогава са осъзнали ролята им и са осигурявали места за своите съдружници в земеделието ", добавя той. Екологът споделя още една любопитна история: " През лятото в една от гнездилките на ветрушките намерихме 11 или 12 прясно уловени полевки (дребен гризач, противник по посевите - бел. ред.), уловени единствено от едно семейство в тоя ден до обед. Представете си една колония от към 20 - 25 двойки - какъв брой биха уловили в границите на няколко дни. Същото важи и за скакалци, попови свине, мишки и други "

" Зелени Балкани " работи за възобновяване на ветрушката може би от самото й основаване. " Първите стъпки бяха направени в нашия Спасителен център за диви животни в Стара Загора. Създадохме профилирани кафези за размножаване на ветрушките. Първите птици бяха доставени от Германия, от зоопарка " Валсроде ". На по-късен стадий изградихме Центъра за отбрана на белошипата ветрушка в село Левка в Сакар - защото там за последно е следен типът у нас. През 2013 година освободихме в природата първите птици, а напролет на 2014 година, след презимуване на юг, почти половината от освободените птици се завърнаха, което е огромен триумф ", разяснява Градев. Още през тази първа година от загнездването си белошипите новодомци съумяват да снесат яйца, от които се излюпват към 20 дребни пиленца. Още 30 пиленца са излюпени в Спасителния център в Стара Загора, след което са освободени над с. Левка.
Реклама
" През същата година успяхме да открием една нова колония на типа, която е ситуирана в рафинерията " Лукойл Нефтохим " в Бургас. Много нетипично място за колонията, като въпреки това там птиците са безусловно предпазени откъм човешки похищения, бракониерство, обири на яйца и така нататък ", споделя още Градев. Наталия Димитрова от " Лукойл Нефтохим " разяснява, че ветрушките са видяни преди няколко години. " Бяха не повече от 4 гнездящи двойки. С помощта на " Зелени Балкани " и особено поставените от тях гнездилки към този момент имаме 8 или 10 двойки. Косим тревата на територията на рафинерията, с цел да могат да ловуват, броим ги и им се радваме ", споделя Димитрова.

Колония на ветрушки има още в двора на Спасителния център за диви животни в Стара Загора - още веднъж основана от " Зелени Балкани ". " Вече можем да сме безапелационни, че колонии в България има на най-малко три разнообразни места. Предположението ни е, че съществува най-малко още една, която не сме локализирали с акуратност на терен. Най-вероятно тя се намира в региона на Сакар или в някоя от прилежащите страни - Гърция или Турция ", добавя Градев. Организацията продължава да поставя грижи за ветрушките в границите на плана " Живот за белошипата ветрушка ", подсилен поддръжката на стратегия LIFE на Европейския съюз. За да е още по изчерпателен методът, в плана вземат участие и гръцки сътрудници - Университетът в Тесалия и природозащитна неправителствена организация.
Автор: П. Михтева Екосистемни изгоди
Ветрушките са хищници и като такива съставляват добър знак за действието на екосистемите заради тяхната позиция в горната част на хранителната пирамида. А като тип, живеещ в аграрни земи, те бързо реагират на метода, по който се отглеждат земеделските култури.

Ролята им напълно не се изчерпва дотук: " Ветрушките са тип, който живее покрай хората и работата с него е до известна степен улеснена. Идвайки в центъра ни в с. Левка, ние можем да разкажем и да покажем по какъв начин един тип, който до неотдавна го нямаше у нас, към този момент е възобновен. С редки типове, обитаващи по-диви територии, това е доста мъчно. Тоест един от спомагателните резултати от възобновяване на типа е, че непосредствено могат да бъдат демонстрирани природозащитните действия и резултатът от тях ", споделя Градев.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Медийна сергия 3 Свят 1 Свят 2 Медийна сергия 3 Данъци и обезпечаване 1 Войната в Украйна 2 Данъци и обезпечаване 3 Свят Реклама
Белошипата ветрушка също така се е трансформирала в един от знаците и локална забележителност за региона на Сакар планина: " Идват много профилирани туристи, най-много орнитолозите. Когато започнахме работата по плана, в селото нямаше туристически места за настаняване, в този момент към този момент има 2 къщи за посетители ", добавя екологът.

Районът, който набира известност около ветрушката, не е определен инцидентно: първо това е едно от последните места, в които типът е регистриран като гнездящ; второ, част е от европейската екологична мрежа " Натура 2000 ", което предлага спомагателна отбрана на птиците; трето, Сакар планина попада в обсега на интернационалната самодейността " Европейски зелен пояс " - територии зад някогашната желязна завеса, които заради ограничавания за достъп в предишното през днешния ден оферират по-високо равнище на съхранена природа спрямо териториите навътре в страните.

Както казахме първоначално - другото име на белошипата ветрушка е степна ветрушка. Идва от степ, степи - открити пространства. В наши дни териториите, които наподобяват степи, са пасища, ливади, ожънати ниви или така наречен стърнища. Този тип птици - като множеството хищници, е належащо да имат добра видимост към плячката си. Работата на " Зелени Балкани " е ориентирана и към ръководство на такива ловни територии с ниска растителност. " Като част от дейностите по плана за възобновяване на типа стопанисваме стадо каракачански коне, които играят ролята на естествена косачка. Те са целогодишно на паша, оградени с електропастир, и по този начин по доста натурален метод контролират растителността в ловните територии както на белошипи ветрушки, по този начин и на царския орел, гнездящ в региона на Сакар. Същата роля могат да играят и други пасищни животни - крави, овце и други Те освен пасат тревата, само че и наторяват почвата, което въпреки това обезпечава добра среда за развиване на разнообразни инсекти, които пък са храна за ветрушките ", разяснява екологът.

Макар и скромен и всеобщо публикуван в предишното, типът въпреки всичко има потребност от избрани условия, с цел да оцелее. Управлението на селското ни стопанство, за жалост, постоянно е неустойчиво и рисково за видовото многообразие. Един по-екологичен метод (какъвто е присъщ за " Натура 2000 " териториите) ще разреши поддържане на витални популации на ветрушките, които пък са натурален съдружник на фермерите в битката с неприятелите. " Белошипите ветрушки, въпреки и към този момент възобновени, към момента са прекомерно малко, с цел да окажат чак такова влияние за земеделието. Те са доста по-ценни като тип, който е част от биоразнообразието ", разяснява Емилиян Стойнов от Фонд за дивата флора и фауна: " Никога не знаем по кое време и защо ще ни потрябва даден тип, по тази причина колкото по-богато е видовото многообразие и по-малко - заканите, толкоз по-голям късмет имаме за бъдещето си. "
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Лещарска
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР