Казвам се Драгомир, останалото са лични данни, защитени от закона

...
Казвам се Драгомир, останалото са лични данни, защитени от закона
Коментари Харесай

Три истории на журналиста Драгомир Симеонов

Казвам се Драгомир, останалото са персонални данни, предпазени от закона и налични единствено за висши държавни чиновници и момичето в кварталната видеотека. Роден съм на 15 септември 1976 година Ако на този ден видите пременени дечица с букети и горди гиздави майки - да знаете, идват на рожден ден.

Роден съм в София, само че ваканциите карах в Пловдив, а на море ходех във Варна, тъй че притежавам всички нюанси в изговарянето на звука " Л ". Неслучайно загатвам тази основна писмен знак, тъй като съм от " Левски " още преди да съществува Шампионска лига и неприятни тимове, които да ни мачкат там.
Така журналистът от Дарик радио показва себе си.

 

1. Международен скандал

Преди години, в самата зора на кариерата ми в радиото, толкоз от дълго време, че даже имах думата " кариера " в речника, съумях да предизвикам първия ми и единствен към този момент интернационален скандал. Започвам по този начин бомбастично историята, с цел да привлека внимание, само че истината е, че тематиката " Евровизия " тогава си носеше скандална известност даже при самото ѝ споменаване.

За незапознатите обяснявам. Става дума за песенен конкурс, в който нито една от песните не заслужава да завоюва, само че въпреки всичко някоя го прави. А у нас остава илюзията, че е можело да бъде нашата, тъй като и тя е на същото никакво равнище като останалите. Като водещ на българската стратегия два пъти към този момент бях следил от близко драмите и знаех, че сърцевината на " Евровизия " е в зрелището на шоуто, не в музикалните тоналности. Онази година, за която ви разправям, преди всичко излезе песента на Лена " Сателайт ", която несъмнено самата Лена не помни, в случай че вие въобще се сещате за такава изпълнителка.

" Сателайт " започваше с малко интро, което незадълбочено, но доста незадълбочено и съвсем само в моята глава подсещаше на музиката от " Сънчо ". Та при започване на следобедния ми блок по радиото дръпнах един монолог, в който заявих, че в случай че диря скандал, ще го намеря и ето – Лена е окрала " Сънчо ". Много занимателно ми се стори тогава, чак звукова параленост направих, по този начин беше съвременно. Толкова неуместно беше сравнението, че няма накъде повече! По това време и аз, и обществените мрежи бяхме млади, тъй че не ме разнесоха по стените, само че пък ми обърнаха внимание вестниците в любопитните си колонки на последна страница. В множеството случаи бяха схванали шегата и допълваха цялата дандания към състезанието с този мой безразсъден пискюл.

Дотук нищо необичайно. Чуждестранната преса обаче имаше табиет (може би още го има) да обменя някои вести с родната и ето че, няколко немски вестника препечатаха тази пикантерия. Още можете да намерите интернет разновидностите им, зад името ми седи възрастта в скобки.

И от следобедната задявка излезе напълно злободневна съвестност, в която български радиожурналист (!) упреква немците в кражба. А те, както знаем, са изключително чувствителни, когато ги обвинят в нещо. Засегнати дамен унд херен се надпреварваха да изясняват какъв брой сме обратно и даже получих публично писмо, на което доста се смях. Да ви кажа почтено, такива нервни реакции в коментарните полета провокира шегата, че към този момент си мисля изцяло съществено – Лена май в действителност е откраднала интрото на " Сънчо " и за нищо на света няма да си го признае. За протокола: аз пръв я разобличих.

 

2. Адреналин в Пловдив

Вторият ми сезон в Explore Bulgaria по National Geographic трябваше да е отдаден на Пловдив. Предишното издание за софийските потайности към този момент ме бе показало в ролята на рисков откривател на градската среда. Пораснало, само че неостаряло момче над 40 с къси панталони и енциклопедични знания по сюжет. Това съм аз. За да не доскучае на фена разчитането на вехти карти, се постановяваше да хвърча с парапланер, да карам сегуей, да лазя в подземна пещера и да упражнявам паркур – все любопитни от кинематографично становище занимания, надалеч от относително мързеливата ми природа. Приех ги естествено и в последна сметка прекосих през тях без забележими вреди, нека сте гледали резултата.

Пловдив обаче е град, прочут със спокойствието си, а разказът там държеше на собствен ред да има адреналинови нюанси. Затова в един от епизодите трябваше да изкача отвесна двадесетметрова канара, различен вход към Стария град, който, несъмнено, никой не употребява. Опитът ми в алпийското катерене клонеше към нула, по тази причина от екипа ме пратиха да взема няколко урока на специфична стена под надзора на експерт. Специалистът, уви, се оказа прекомерно ангажиран, с цел да ме надзирава, и ме остави да се самообучавам, което приключи със зрелищно рухване от ниско и впечатляващо навехнат гален три дни преди началото на фотосите. И през разум не ми мина да подложа на риск сгъстения снимачен график, тъй че се явих за началото, стегнат с бинт и дисциплинираност. Ако ви се коства, че вървя малко необичайно, да знаете, че това е максимумът на напъните ми.

Елементът с катеренето на скалата обаче беше основен. Гребане в кану и седене върху покрива на Часовниковата кула на Сахат тепе може да се случат и с травма, само че положението на крайници ми провокира състрадание даже в най-опитните скални катерачи, които ми асистираха в сцената.

Вероятно щеше да е още по-забавно, в случай че бяхме посочили и самото отичане. Но правилото в документалистиката е да осезаем момента на случване, а това към този момент беше отминало. Така че ето ви най-добре защитаваната загадка на епизодите. Тайна, от която и до през днешния ден мога да позная по кое време ще вали.

 

3. Ако не си комичен, изгубен си

Страхът от сцена и сериозна аудитория е едно от най-сериозните провокации, познати на човечеството. Затова не е необичайно, че всичките ми ползи във връзка с екстремността са ориентирани точно натам. Жанрът се назовава стенд-ъп. Ако не си комичен, си изгубен, колкото и благосклонности да си предизвиквал преди този момент. Удоволствието е сравнимо единствено с заплахата от непрекъснат неуспех. Така или другояче, се пробвах в тази сфера, обиколих много питейни заведения и клубчета, придружен с неизменимата изненада за какво го върша, откакто е рисково, а и не носи финансова облага. Човек все по някакъв метод избира да се самоизпитва, нали? Забавното е, че мълвата, че го върша, беше повече от действителната ми аудитория. Това ми донесе и едно в действителност особено присъединяване с много висок залог.

В рамките на " Синелибри " Жаки Вагенщайн предложения популярния израелски създател Давид Гросман в София. Книгата му " Един кон влезнал в бар " беше спечелила " Ман Букър " и разказваше горчивата история на един стенд-ъп комедиант, който сред действителната болежка вкарва и по някоя друга смешка, с цел да е по-приемливо за публиката. Горещо ви я предлагам. На някого му беше хрумнало, че като част от представянето могат да поканят роден стенд-ъп комедиант, който да опише два-три вица. Коварна клопка, тъй като книгата е извънредно интелигентна и значително тъжна. Повикаха мен, без даже да знаят, че съм почитател. В последна сметка се наложи да разсмея уредниците, еврейския дипломат, многочислената му защита, самата Жаки, режисьора Фолкер Шльондорф, доведен преди формалната вечеря, и няколко дежурни възрастни дами, които нормално участват на такива събития с положителното предпочитание един ден да прочетат книгата. Денят беше този, в който научих за гибелта на Рони от " Сентиментъл суингърс ".

Възрастните дами не одобриха добре шегите, защитата на посланика гледаше във всевъзможни направления, единствено не и към мен, самият дипломат одобри дипломатично закачките с него, а Жаки превеждаше на Фолкер, тъй че и двамата нищо да не вдървен. Давид Гросман обаче разбра, че съм го схванал на собствен ред. Посвещението му върху моя образец беше второто най-ценно нещо след насълзените му очи. Не питайте какво съм приказвал оная вечер, стенд-ъпът не е род, който може да се преразказва.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР