Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев потвърди на заседание на оперативния щаб

...
Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев потвърди на заседание на оперативния щаб
Коментари Харесай

Путин изтегля миротворците си от Казахстан, Токаев благодарен

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев удостовери на съвещание на оперативния щаб в Алмати, че изтеглянето от страната на миротворческия контингент на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС) ще стартира на следващия ден.

Това заяви пресслужбата на президента, представена от ТАСС. " Утре ще стартира проведеното евакуиране на миротворческия контингент на ОДКС. Проведох договаряния с ръководителите на съответните страни. Използвайки опцията, бих желал да изразя своята благодарност на командването на контингента за свършената работа в границите на тези няколко дни.

Самото наличие на миротворческия контингент на ОДКС в Казахстан, в това число в Алмати, изигра доста значима роля за стабилизирането на обстановката в нашата страна, сподели Токаев. По думите му това е имало огромно психическо значение за " пресичането на експанзията на терористите и бандитите ".

" Мисията се прави оценка като доста сполучлива ", подчерта казахстанският президент като изрази признателност към " сътрудниците си - държавни глави ", измежду които е и съветският водач Владимир Путин. Според пресслужбата на Токаев в хода на съвещанието на оперативния щаб му е било докладвано, че " с помощта на решението му за ориентиране в Алмати на спомагателни сили, в това число от миротворческия контингент на ОДКС, градът е бил избавен и отвоюван от терористите ".

Както заяви ръководителят на локалните управляващи в Алмати Бакътжан Сагинтаев, всички обекти, свързани с топло- и газоподаването, електро- и водоснабдяването в града, работят в естествен режим. Възобновяват работа комерсиалните обекти, заведенията, пазарите, бензиностанциите и промишлените предприятия, а публичният превоз е възобновен.

" Президентът разпореди на държавна комисия взаимно с управляващите на Алмати в най-кратки периоди да възстановят инфраструктурните обекти, в това число постройките на държавните органи, правоохранителните и специфични структури, системите за видеонаблюдение. Ще бъде оказана също по този начин поддръжка на потърпевшите бизнесмени ", посочи пресслужбата на Токаев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР