Като шеф на Tesla, най-скъпият производител на автомобили в света,

...
Като шеф на Tesla, най-скъпият производител на автомобили в света,
Коментари Харесай

Колко трябва да се тревожите за суперсилите на Илън Мъск

Като началник на Tesla, най-скъпият производител на коли в света, и SpaceX, вторият най-скъп еднорог в света, Илън Мъск е легенда в бизнеса. Като талантлив технолог с тип на младеж новобранец, той има по-голяма аура от комикс воин. Когато се приказва за него като за ентусиазъм за Тони Старк във филмите " Железният човек " и " Отмъстителите ", това не е единствено тъй като Мъск също е приказно богат, постоянно провокиращ лакомец с комплекс за избавител. Това е по този начин, тъй като той има всички планове да употребява забележителните софтуерни благоприятни условия под негов надзор, с цел да промени бъдещия ход на историята.

Старк искаше да сложи ризница с изкуствен интелект по целия свят. Мъск желае да помогне за стабилизирането на климата (оттук е и фокусът му върху електрическите автомобили) и да сътвори аванпост на цивилизацията на Марс (оттук са и ракетите, една от които изпрати четирима астронавти до Международната галактическа станция на 5 октомври). За да подкрепи финансирането на напъните на Марс, SpaceX изстреля Starlink, голямо съзвездие от спътници, които обезпечават достъп до интернет на изолирани консуматори. На 3 октомври Мъск сподели, че в края на краищата ще купи Twitter, платформа за обществени медии - ход, който той разказва като отбрана на свободата на словото, която резервира цивилизацията.

Предвид желанието на Мъск да промени бъдещето, надали е изненадващо да го забележим да употребява пълномощията, които натрупа, с цел да се намеси и в сегашното. След нахлуването в Украйна SpaceX изпрати терминали Starlink и включи сателитно покритие. Украйна изрази гласно благодарността си за тази интервенция, която оказа помощ на нейните градове да възстановят жизненоважни услуги и силите ѝ надвиха на бойното поле. Но беше по-малко разчувствана, когато Мъск се включи в Twitter предходната седмица, с цел да предложи " кротичък проект ", който ще даде Крим на Русия, а евентуално и други окупирани територии също. Президентът на Украйна Володимир Зеленски попита личните си 6.7 млн. почитатели дали избират проукраински Мъск или проруската му версия - увещание, в случай че е належащо, за въздействието на Twitter при оформянето на световните усещания за войната.
Реклама
Фактът, че Мъск може за една седмица да влезе в спор с президента на Украйна в онлайн спорен конгрес, който той преди малко се е съгласил да купи, като в същото време изпраща хора в орбита, демонстрира степента, до която софтуерните суперсили му дадоха и геополитическо въздействие. Трябва ли това да е мотив за удивление или безпокойствие?

Сами по себе си политическите размисли на Мъск в Twitter нямат огромно значение. Но като се има поради значимата роля на платформата в трескавия свят на политиката, неговите решения по отношение на самия Twitter (като да вземем за пример дали да възвърне достъпа на Доналд Тръмп) ще имат доста по-голямо значение. Както и решенията по отношение на Starlink. Каквато и да е вашата политика, тревожно е, че един човек може да избере дали да разшири достъпа до интернет до всяка точка на Земята, може да реши кой може да го употребява - и може да го изключи по избор.

Няма комерсиално дело против натрупването на власт от Мъск. Starlink не е монопол; нито бизнесът на SpaceX за изстрелване на спътници (въпреки че сега това е единствената алтернатива на Запада за изстрелване на астронавти в орбита); нито Twitter. Но и трите имат световно значение и ще не престават да го имат за известно време.

Опитът на Старк да сложи ризница към Земята съвсем докара до нейното унищожение; осъденият милиардер след това одобри надзора на Организация на обединените нации. Мъск наподобява малко евентуално да последва образеца му. Вместо това почитателите на комиксите би трябвало да се надяват, че той приема драговолно мъдростта, предадена на Питър Паркър, прочут още като Спайдърмен: " С огромната мощ идва и огромна отговорност. " Както отбелязва Робърт Каро в отговор на известната поговорка на лорд Актън, властта може не постоянно да покварява, само че постоянно разкрива. Това, което разкрива силата на Мъск, би трябвало да бъде прегледано деликатно.
Реклама
2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Илън Мъск е подготвен да купи Twitter на в началото контрактуваната цена от 44 милиарда $ 5 октомври 2022, 11:57 Защо компаниите гневно наемат чиновници, макар че се чака спад 16 септември 2022, 12:36 Бившият началник по сигурността: Twitter заблуждава американските регулатори 27 август 2022, 11:03 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР