Като открито нарушение на Преспанския договор гръцкото министерство на външните

...
Като открито нарушение на Преспанския договор гръцкото министерство на външните
Коментари Харесай

ЕС: Северна Македония трябва да спазва споразуменията

Като намерено нарушаване на Преспанския контракт гръцкото министерство на външните работи дефинира вчерашщаната клетва в Народното събрание на новоизбраната президентка на Република Северна Македония Гордана Силяновска, която назова страната си „ Македония “ вместо с конституционното ѝ име, съобщи АНА-МПА.

„ Този акт нарушава очевидно Преспанския контракт, само че и конституцията на прилежащата страна, която беше хармонизирана с интернационалните ѝ задължения “, се акцентира в изказването на външното министерство на Гърция.

„ Гръцкото държавно управление, макар възраженията, които изрази като съпротива при ратификацията на контракта, го зачита като утвърден интернационален контракт, който има преимущество пред всяка друга наредба на закона “, се отбелязва в известието.

ЕС показва страдание, че новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова не е употребила конституционното име на страната по време на церемонията по полагането на клетвата през вчерашния ден, се споделя в изказване на европейската работа по външна активност.

ЕС напомня значимостта на цялостното съблюдаване на съществуващите правно обвързващи съглашения, в това число и съглашението от Преспа с Гърция, се акцентира в документа.

Посланичката на Гърция в Северна Македония София Филипиду напусна залата на Народното събрание в Скопие, откакто в клетвата си при встъпването в служба Силяновска назова страната " Македония ", а не с конституционното ѝ име.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР