Касоразбивачът Пантуди замесен в откриването на КонституциятаКонституцията има свой път,

...
Касоразбивачът Пантуди замесен в откриването на КонституциятаКонституцията има свой път,
Коментари Харесай

Касоразбивачът Пантуди замесен в откриването на Конституцията

Касоразбивачът Пантуди забъркан в откриването на Конституцията
Конституцията има собствен път, за който малко на брой знаят, съобщи за БГНЕС Владимир Манолов, който е основен специалист в Дирекция „ Международни връзки и протокол ” в Народното събрание.

„ След 1894 година Конституцията е прибрана в железно сандъче, дружно с втората корекция, която е направена по времето на Стамболов. Запечатват я с печата на софийския митрополит Мелетий, основен секретар на Народното събрание и я съхраняват в църквата „ Св. Крал ” (днешна Света Неделя) ”, описа Манолов.

Причина да бъдат преместени значимите документи е пожарът на Народното събрание от 1882 година. Той визира част от архива и до през днешния ден има неналичия в документите, която се пази тук.

„ Това връщане ненапълно избавя Конституцията, тъй като през 1925 година атентатът на църквата съвсем я унищожава. През 1943 година, по време на бомбардировките, е ударено източното крило, където се е намирала Конституцията и оттогава се губят следите ѝ. През 1947 година намират ковчежето в руините. Ключът от него е изгубен и не помнят какво има в него ”, споделя основният специалист.

Това постанова да потърсят касоразбивач.

„ По това време в софийския затвор лежи касоразбивачът Пантуди (Димитър Левков/Давид Леви). Взимат го от пандиза. Дават му стоманения сандък. Преди да го отвори гони всички от помещението. В металния сандък намират оригинала на Търновската конституция и втората корекция. През 1953 година още с 18 000 архивни единици се предава на държавна организация „ Архиви ”, където тя се съхранява и до през днешния ден ”, изясни още той.

В деня на отворените порти, през днешния ден, във връзка 140 години от първото съвещание на Учредителното заседание посетителите видяха конституцията, която е персонален образец на цар Фердинанд I. Именно той е претърпял всички тези премеждия – на бомбардировки и запалвания. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР