Каролин Елисън, ключов свидетел в процеса срещу Сам Банкман-Фрийд, твърди,

...
Каролин Елисън, ключов свидетел в процеса срещу Сам Банкман-Фрийд, твърди,
Коментари Харесай

Шокиращите признания на бившата приятелка на основателя на FTX

Каролин Елисън, основен очевидец в процеса против Сам Банкман-Фрийд, твърди, че създателят на FTX е инструктирал нея и някогашните ѝ сътрудници да присвоят към $10 милиарда депозити от клиенти на борсата.

Това нелегално деяние сякаш било осъществено, с цел да се финансират високорискови вложения и да се изплатят заеми.

Елисън, някогашен началник на комерсиалната компания на Банкман-Фрийд Alameda Research и негова някогашна другарка, направи тези разкрития в показанията си, което я нарежда като основна фигура в делото на държавното управление против криптовалутния магнат. Тя призна присъединяване си в измамата и се съгласи да сътрудничи на прокурорите:

Преди това тя се призна за отговорна в машинация и се съгласи да сътрудничи на прокуратурата.

Източник: Bloomberg

FTX се сблъска с пагубен срив през ноември, откакто беше разкрито, че Alameda скрито е отклонила милиарди долари от депозитите на клиентите на борсата.  

28-годишната Елисън разкри, че Банкман-Фрийд ѝ е упълномощила задачата да моделира евентуалните последствия за Alameda при сюжет, при който крипто пазарите се срутен с 50% и борсата се сблъска със забележителна отрицателна гласност.  

Това упражнение е било извършено една година преди срутва на FTX. Банкман-Фрийд е провел тази пазарна симулация заради желанието си да направи спомагателни вложения в рисков капитал в размер на $3 милиарда, което ескалира риска на Alameda.

Този случай предвещава събитията, които в последна сметка доведоха до банкрута на FTX, което опонира на изказванията на Банкман-Фрийд, че не е знаел за финансовите опасности на Alameda.  

Елисън е назначена за съизпълнителен шеф през 2021 година дружно с сътрудника си трейдър Сам Трабуко, поемайки поста от Банкман-Фрийд, с цел да може той да се концентрира върху FTX и да се оправи с евентуалните спорове на ползи сред двете структури. Миналата година Елисън пое едноличен надзор над Аламеда след напускането на Трабуко.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР