Кърджалийските пирамиди са скални образувания, разположени на групи в източните

...
Кърджалийските пирамиди са скални образувания, разположени на групи в източните
Коментари Харесай

Омагьосаната сватба и пирамидите до Кърджали



Кърджалийските пирамиди са скални формирания, ситуирани на групи в източните Родопи сред селата Зимзелен и Повет. Височината им стига до 9-10 метра.
-->
Образувани са от вулканична пепел на дъното на море, което преди 50 млн. години се разстилало на мястото на днешните Източни Родопи. Когато водата се отдръпнала, скалните форми почнали да ерозират под силата на слънцето, дъжда и вятъра.



Могат да се видят най-различни причудливи форми. Някои от тях имат форма на скални гъби, под короната на които човек може да откри сигурна отбрана от дъжда и палещото слънце. Други са с формата на хора и ги назовават Каменната женитба.

Легендата. Навремето живеел въглищар, който имал 4 красиви дъщери. Един ден те тръгнали за вода, само че били подгонени от орда нашественици. Щом главатарят ги доближил, те  почнали да хвърлят по него дървета и камъни. Конят му се изплашил, а ездачът паднал на земята и  размахал ятагана. Отсякъл главите им, а те се трансформирали в каменни гъби, а той - в черна канара. И през днешния ден назовават самотната канара Каратепе.

Скалите, които наподобяват великански гъби , са с розови на цвят пънчета и зеленикави шапчици. Те се намират край село Бели слой на пътя, който свързва Хасково и Кърджали. Височината им доближава до 2,5 - 3 метра.

Каменната женитба се намира край село Зимзелен. С известно въображение в тази скална форма се разграничат фигури на хора. Според легендата сватбарите и младоженците били вкаменени от Бог , тъй като свекърът го ядосал с нечестивите си намерения към младата младоженка.



Разликите в цветовете се дължат на другия химически състав на обособените скални форми - някои от тях са по-богати на железни оксиди от други.

Филмът " Козелът " по едноименната новела на Йордан Радичков е сниман на " Каменната женитба ". В основните функции вземат участие Иван Бърнев и американката Анджела Родел.

Спектакъл събира хиляди към " Каменната женитба " преди 10 години, когато се изигра под  намерено небе спектакълът " Самодивска женитба ", съпроводен със светлинни и звукови резултати.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР