Канадският премиер Джъстин Трюдо направи безпрецедентна стъпка, като задейства закона

...
Канадският премиер Джъстин Трюдо направи безпрецедентна стъпка, като задейства закона
Коментари Харесай

Джъстин Трюдо ще замразява банковите сметки на протестиращите

Канадският министър председател Джъстин Трюдо направи невиждана стъпка, като задейства закона за изключителните ограничения в страната, с цел да се оправи с митингите против противоепидемичните ограничения.

Трюдо разгласи, че обсегът на ограниченията ще бъде "ограничен във времето ", "разумен и симетричен " и няма да постанова потреблението на армията.

Без да имат потребност от правосъдно предписание, банките ще могат да замразяват персоналните сметки на всеки, който е обвързван с митингите.

В момента стотици стачкуващи остават в столицата на Канада, написа BBC.

В неделя полицията отстрани протестиращите от моста, който свързва Детройт и Уиндор в Канада и е от основна значимост за търгoвския стокообмен сред двете страни.

Това, което стартира като митинг против ново предписание, съгласно което водачите на камиони би трябвало да са имунизират, с цел да пресичат границата сред Съединени американски щати и Канада или да се карантинират при завръщането си, се трансформира в една по-мащабнa проява против всички противоепидемични ограничения.

"Тук става въпрос за сигурността на канадците и за отбрана на работни места на хората, " съобщи Трюдо на конференция през вчерашния ден.

Той разгласи, че на полицията ще бъдат предоставени "повече принадлежности " за задържане или арестуване на протестиращите и за отбрана на значително значима инфраструктура. Трюдо съобщи, че законът ще се ползва краткотрайно и по доста характерен метод.

Критици на премиера припомниха, че той изрази поддръжка за фермерите в Индия, които блокираха главните автомагистрали към Ню Делхи в продължение на година през 2021 година, заявявайки тогава: "Канада постоянно ще пази правото на хората да стачкуват спокойно. "

Вицепремиерът на Канада Кристия Фрийланд разгласи през вчерашния ден, че банките ще могат да замразяват персонални банкови сметки на всеки обвързван с митингите, без да имат потребност от правосъдна заповед за това.

Автомобилните застраховки на всеки, участващ в митингите, може също да бъдат краткотрайно прекъснати, добави тя.

Фрийланд също по този начин сподели, че държавното управление ще разшири разпоредбите против финансиране на терористична активност, тъй че да обгръщат криптовалутите и набирането на груповото финансиране.

Изявлението беше направено, откакто хакери разгласиха данни, съгласно които в платформата GiveSendGo е имало 93 000 дарения за протестиращите водачи на камиони на стойност 8.4 млн. $.

Законът за изключителните обстановки беше признат през 1988 година и може да бъде употребен единствено при "извънредна и сериозна обстановка ", която "сериозно заплашва живота, здравето и сигурността на канадците ". Законните митинги не се смятат за такива.

Вчера министърът на правораздаването на Канада Дейвид Ламети обаче съобщи, че обстановката в страната сега дава отговор на тези условия.

Премиерът на провинциите Квебек, Манитоба, Алберта и Сакачъуан обаче обявиха, че в техните райони не е належащо да се прибягва до закона за инвънредните обстановки.

Преди Трюдо да направи своето изказване, министър председателят на Квебек Франсоа Лего съобщи, че законът за изключителните обстановки би могъл да "налее масло в огъня ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР