Камарата на архитектите в България сезира президента Румен Радев с

...
Камарата на архитектите в България сезира президента Румен Радев с
Коментари Харесай

Архитектите: Новите промени в ЗУТ ще доведат правен хаос

Камарата на архитектите в България сезира президента Румен Радев с искане за налагане на несъгласие на признатите предходната седмица промени в Закона за устройството на територията. Архитектите са скандализирани както от метода на приемане на текстовете, по този начин и от наличието им. Огромна част от измененията са недомислени, ще доведат до юридически безпорядък, а някои от тях са противоконституционни и ще вкарат жители и вложители в съседски войни, акцентират от гилдията.

се акцентират 11 съответни образеца за правни недомислици и искрено противоконституционни разпореждания. Един от най-взироопасните текстове съгласно гилдията е възбраната за издаване на позволение за градеж при неприложена регулация, в това число уличната регулация. „ В доста от огромните градове има възобновени частни парцели в територии, планувани за улици. Те би трябвало да се отчуждят, само че общините са доста пасивни и разчитат на един тип доброволно-принудително даряване на тези елементи, с цел да се случат самите улици. Сега това на процедура се вменява като обвързване на жителите, а не на общината. Тези текстове ще трансферират казуса при искащите да строят, които ще са блокирани и ще би трябвало да търсят притежатели на терени, попадащи в улиците, с цел да се оправят някак с тях “, акцентират архитекти. Това, съгласно гилдията, може да е по силите на по-големи вложители, само че ще смачка по-малкия бизнес и физическите лица, които желаят да строят. 

Камарата смята за противоконституционна и възбраната за смяна на предназначението на сгради или елементи от сгради – обект на образованието, науката, опазването на здравето или културата, без да се прави разлика дали тази постройка е частна благосъстоятелност. Такава смяна на предназначението съгласно признатите нови текстове в Закон за устройство на територията ще може да става единствено след документално единодушие на съответния отраслов министър. „ Частните парцели, които по волята на притежателя им имат предопределение и се употребяват за обучение, просвета, опазване на здравето или просвета, не са част от публичната обществена инфраструктура. В случай че орган на власт желае директно волята на притежателя да резервира предназначението на обект като част от обществената инфраструктура, той би трябвало да даде навреме и равностойно обезщетение, като методът за това следва да се уреди в закона. Частни парцели не могат да обезпечават публични функционалности посредством административна насила “, акцентират от камарата.

Гилдията на архитектите не приема и късите периоди за обжалване на общия организационен проект, както и стесняването на кръга от лица, които могат да го вършат. Според утвърдените нови редакции в Закон за устройство на територията общите устройствени проекти ще се апелират в 14-дневен период от обнародването в „ Държавен вестник “. Това е два пъти по-къс период по отношение на общото предписание в Закон за устройство на територията за обжалване до 30 дни, когато съобщаването е осъществено посредством Дъждовни води. Право да апелират пък имат единствено директно засегнатите -  имотите, в които е планувано да се построява обществена инфраструктура или тези, за които се откриват ограничавания на собствеността. " Това съставлява фрапантно ограничение на правото на обжалване и влиза в колизия и с Конституцията, и с към този момент постановени конституционни решения ", акцентират архитектите.

ОТ КАБ са изрично срещу и недомислените текстове за височините на постройките, за които „ Сега “ писа. Гилдията смята, че казусът със застрояването в обособени предпазени региони като крайбрежието и зоните с ниско застрояване следва да се вземат решение с приемане на характерни правила, вместо да се постановат недомислени правила спрямо цялата територия на страната. 

НЕДОУМЕНИЕ

Участвали в съвещанията на отрасловата районна комисия в Народното събрание недоумяват и от метода, по който се взимат решения без никаква подготовка на депутатите, без време за изчерпателен спор и без изясненост какво тъкмо се приема. „ Комисията се състои от 22 членове, на съвещанието участваха петима, които гласоподаваха от името на 11 души. Хората с действителен опит от тях в проектирането се броят на пръсти “, разясниха участвали на съвещанието. Според позицията на КАБ с сходни импортирани на второ четене оферти от депутати характерът на законопроекта е изменен напълно. На фона на многото изключителни изменения законопроектът мълчи за оповестения за противоконституционен период от 15 години за отчуждаване на парцели, отредени за озеленяване, акцентират още от КАБ. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР