Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на президента Румен Радев,

...
Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на президента Румен Радев,
Коментари Харесай

Нинова взе противник на Радев за шеф на кабинета си

Калоян Методиев, някогашен шеф на кабинета на президента Румен Радев, е назначен за началник на кабинета на вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността - водачът на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова.

Това потвърдиха за Mediapool от пресцентъра на ведомството.

След като Радев го в профил от основния пост в президентската администрация, Калоян Методиев е трансформира в един от най-яростните му критици. Той обаче изненадващо откри кей при водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и въпреки че не заемаше специфичен пост, източници от левицата настояват, че е измежду най-доверените ѝ съветници.

Това се удостоверява и от настоящето решение на Нинова да го направи шеф на кабинета си в министерството.

Самата Нинова мъчно прикриваше различията си с Румен Радев, който бе повдигнат за президент през 2016 година от Българска социалистическа партия, само че към средата на първия си мандат се еманципира от партията. Българска социалистическа партия въпреки всичко го поддържа и за втори мандат на изборите през 2021 година, само че дружно с още няколко политически сили, главната от които бе " Продължаваме промяната " на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

Преди втория тур на президентските избори през ноември Нинова призна обществено за различията си с Румен Радев, определяйки ги като " кардинални разлики " и до последно.

Как Методиев се раздели с Радев поради колекция на Нинова

Методиев оглавяваше кабинета на президента Радев от лятото на 2019 година до септември 2020 година Той зае поста на Иво Христов, който стана евродепутат от Българска социалистическа партия.

Докато Методиев работеше в президентството, връзките му с Радев изглеждаха гладки и най-малко обществено не е имало признаци на напрежение. Методиев защитаваше президента против офанзивите от прокуратурата и ГЕРБ.

" В момента сме очевидци на разграждането на държавността ", сподели той при започване на 2020 година, когато прокуратурата популяризира записи от специфични разследващи средства с присъединяване на президента.

Повод за отстраняването на Методиев от президентството беше наличието му на партийно празненство на Боровец по случай преизбирането на Корнелия Нинова за ръководител на Българска социалистическа партия.

Методиев разгласи, че напуща на президентството, че е освободен. " Напускам президентската институция заради разминаване в оценките, методите и задачите на политиката (не в преходен смисъл). Благодаря на част от екипа, с който работихме. Продължаваме напред ", съобщи той.

По-късно Румен Радев разяснява сбито, че благодари на Методиев за работата му. " С моето решение му давам свободата да разкрие своя неоспорим капацитет на друго място, стига да получи доверието, което аз му гласувах ", сподели президентът.

Няколко дни по-късно Методиев самичък призна, че мотивът за раздялата с Радев е точно сбирката на Боровец.

" Имахме диалог на сутринта с президента, на който той ми сподели, че не може да продължаваме по този начин, и аз след това подадох оставка. И с цел да няма съмнения, разгласих известието си във Facebook. Явно съм засегнал егото му ", сподели той на. и добави, че Нинова, с която се познава от дълго време, го е поканила на празненството, само че той не е сметнал за нужно да съгласува наличието си там с Радев.

" Пълнолетен човек съм и нося отговорност за постъпките си, не съм умъртвил някого. Не съм казвал на Радев, че ще посетя празненството ", уточни той и добави, че преди този момент е имало наслагвания за " нашите различия с президента ".

Тогава към този момент импровизирано се говореше за напрежение сред Радев и Нинова, само че и двамата отричаха. Лидерът на Българска социалистическа партия даже разгласи, че в случай че фактически наличието на Методиев е мотив за решението, това не я наскърбява, само че би я изненадало.

Критиките против Радев

При свои медийни изяви, към този момент в качеството си на политолог, Методиев не пропускаше опция да разкритикува Радев и да похвали Нинова.

" Румен Радев разрушава партийната система, което дестабилизира и страната. Българска социалистическа партия четири години под управлението на Корнелия Нинова беше постоянна съпротива ", сподели Методиев през Нова нюз през септември 2021 година, когато кандидатурата на Радев за втори мандат към този момент бе издигната.

Нападките на Методиев против Румен Радев значително се припокриваха с тези на ГЕРБ, с тази разлика, че главните му искания против президента бяха по тази причина, че е назначил в служебния кабинет хора от вътрешната съпротива на Нинова и че основаването на " Продължаваме промяната " е опасност за Българска социалистическа партия.

Тогава Методиев съобщи, че Радев е разцепил Българска социалистическа партия поради жадност за власт и " ще понесе отговорност за неуспех на служебното държавно управление, а се вижда, че индикаторите към този момент са по-лоши от ръководството на Борисов и затъва допълнително и повече проблеми ".

В края на ноември, когато към този момент бяха почнали договарянията за сформиране на постоянен кабинет, пред БНР Методиев разгласи:

" Виждам една заплаха, която е в опитите на президента Румен Радев да вкарва министри от служебния кабинет в постоянния - през Политическа партия. Това е замяна на вота, политически инженеринг и интервенция в изпълнителната власт. Това може да минира договарянията ".

Методиев твърдеше, че президентската институция се пробва да концентрира в себе си цялата власт в страната: " Отговорността, която ще се носи от ръководещите тази зима, ще е доста тежка. По-добре ще е цената да бъде платена от нещо междинно като държавно управление, в което президентската институция да има подмолна роля през вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия, през служебни министри и през Политическа партия.... Президентът би трябвало да бъде стабилизиращ фактор, а не да се трансформира в център на властта в страната. И в един миг да се пробва да концентрира цялата власт, това нещо ще свърши зле ".

Методиев преди президентството

Калоян Методиев е роден през 1976 година в София. През 1994 година приключва 133 СОУ " Пушкин " с филантропичен профил и съветски език. През 2001 година се дипломира като магистър по политология в Софийския университет " Св. Кл. Охридски ", където специализира Външна политика и Национална сигурност.

Той е лекар по политология. Автор на монографиите " Поколения и възраст в политиката. Българският преход " (2012) и " Западните Балкани и България (политика, дипломация, сигурност) " (2016).

Автор на стотици публикации и изявленията на политическа и обществена тема. Има научни изявления на британски, сръбски, хърватски и албански език. От 2010 до 2019 година е хоноруван учител в катедра " Политология " на Софийския университет.

От 2012 до 2017 година е помощник в ЮЗУ " Неофит Рилски ", където води курсове по Политически маркетинг, Институции на актуалната страна, Политически партии, Имиграционни политики, Съвременна политическа история на Балканите.

От 2015 до 2019 година е политолог и основен анализатор на Института за тактики и разбори. Преди да стане началник на кабинета на Радев, той бе член на Стратегическия съвет към президента.

Калоян Методиев е някогашен дълготраен член на Съюз на демократичните сили. От 2001 година до 2003 година е интернационален секретар на Младежкия съюз на демократичните сили (МСДС). Представлява партията в Младежката Европейска национална партия.

През 2003 година е определен за водач на младежкото Съюз на демократичните сили, а на парламентарните избори през лятото на 2005 година е лидер на листата на ОДС за област Търговище. През ноември 2005 година напуща Съюз на демократичните сили на партията в лицето на президента Петър Стоянов (1996-2001).

През 2007 година е измежду създателите на политическа партия Общество за Нова България (ОНБ), на която е водач до 2013 година, когато се отдръпва от дейна политическа активност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР