Калина Андронова направи интересен коментар по БНР как се раззиват

...
Калина Андронова направи интересен коментар по БНР как се раззиват
Коментари Харесай

Избяга ли кабинетът от Румен Радев? Присъдата на политолог

Калина Андронова направи забавен коментар по БНР по какъв начин се раззиват политическите връзки сред кабинета на Кирил Петков и президента Румен Радев.

„ Продължаваме промяната. На мрачно! “, този съвсем афоризъм написаха хората из обществените мрежи във връзка рецесията с цените на електрическата енергия. „ Не спим задоволително, работим крепко и имаме огромен напредък “, отговори министър председателят. И прати финансова инспекция на общините, които мърморят, че нямат пари за ток. Правителството сплаши общинската власт, считайки, че изключването на осветлението е оперативно мероприятие на ГЕРБ.

Откакто получи властта, обединението анти-ГЕРБ стартира да скрибуца. Това беше предстоящо, тъй като всеки желае повече за личната си свита при подялбата на властта и от финансовите потоци, които властта би трябвало да преразпределя. Разривът сред държавното управление на Кирил Петков и президента Румен Радев става все по-остър. Но Радев ли се отстранява от държавното управление, или държавното управление отстранява Радев?! Това е значим и забавен въпрос, чийто отговор може да ни даде прогностичен взор върху развиването на политическата обстановка у нас.

Ще изтъквам тук ироничното заключение на Марк Твен, който споделя: „ Ако приберете едно гладно куче и го потопите в благоденствие, то в никакъв случай няма да ви ухапе. В това се състои и главната разлика сред кучето и индивида “. Кирил Петков беше глезеното дете на президента Радев. И през днешния ден Радев е отхвърлен от каквото и да е въздействие в кабинета „ Петков “. 

Поради продължителността и нарочната свръхактивност на поредицата от служебни кабинети, Радев получи повече власт, в сравнение с някой президент до момента е имал. Беше решил, че може да разположи тази власт и в съдружния кабинет на Кирил Петков през някои от министрите.

Оказа се обаче, че харвардският ученик не желае Радев да го надиграва, да употребява преимуществата на изпълнителната власт, освен това, без да получава нищо от тежестта, вредите и рисковете, които съпътстват всяко действително ръководство. 

Момчетата от „ Продължаваме промяната “ ненадейно се еманципираха, извличайки властта от ръцете на Радев, която той разпредели по браншове през служебните си кабинети. Временните държавни управления на президента подмениха доста фрагменти на първа и втора линия за една бъдеща преданост към президентския кръг. Радев смяташе да управлява няколко съответни бранша, само че държавното управление твърдо ограничи опциите му. Разграничаването сред държавно управление и президент стартира с освобождението на основни фигури, назначени от служебните кабинети на Радев. Отчуждението доближи сериозната си точка със промяната на борда на „ Булгаргаз “ и изпълнителния шеф Николай Павлов.

Това накара Радев да реагира остро освен зад завесите, само че и в медиите. Не знам за какво Румен Радев си намерения, че момчетата от „ Продължаваме промяната “ ще са му признателни за това, че ги изведе в орбита. Вярно, че точно, отърквайки се в неговата известност, Кирил и Асен набраха политическа скорост. 

Но за какво да не е годно и другото – някой помпаше президентската платформа „ Радев “, от която се роди една бърза политическа мощ. Сега Румен Радев към този момент не е нужен и може да му разрешат да помълчи и да загуби въздействие. Отначало изглеждаше, че Радев е получил силовите структури, само че дали в действителност е по този начин?! Това са комплицирани и чувствителни структури, чиито управителни етажи се състоят от хора, които умеят да са многовекторни, те са доста пластични, такива хора мъчно могат да бъдат едноизмерни реализатори.

Радев разбра, че към този миг е изгубил играта. И стартира да изтегля престижа си по най-бързия метод. Заяви, че се разграничава от някои дейности на Кирил Петков. Въпреки че доскоро президентът си мислеше, че се е разположил умерено на политическия диван в кабинета на „ Продължаваме промяната “.

Уви, Кирил и Асен не му разрешават да му е комфортно. Затова се появи и слухът, че Радев се кани да акушира нов политически план. „ Продължаваме промяната “ обаче нямат никакво желание да оставят свободни финансови фондове, които по комплицираните пътища на гравитиращия към властта бизнес да бъдат усвоени от някакъв нов план на Радев.

 Кирил и Асен нямат угризения и работят тъкмо както се работи в бизнес среда – без страсти, рационално, прегазвайки конкуренцията.  

Така че Румен Радев разполага единствено с сериозните си оценки за този кабинет и опитът от предходния политически сезон да води остри престрелки с изпълнителната власт. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР