Какво следва, след като Конституционният съд излезе със становище, че

...
Какво следва, след като Конституционният съд излезе със становище, че
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Сега всички актове на Петков могат да бъдат оспорени в съда

Какво следва, откакто Конституционният съд излезе със мнение, че указът на президента за назначението на Кирил Петков за министър в служебното държавно управление след изборите през април, е противоконституционен? Отговор дава пред Българска национална телевизия някогашният парламентарен къдия проф. Пламен Киров.

" От тук насетне за Петков не следва нищо. Следва това, че откакто е бил назначен в нарушаване на Конституцията, той в никакъв случай не е бил министър. От тук следват доста неща - всички негови актове биха били оскъдни, в случай че някой изиска тази незначителност да бъде прогласена, от което ще следва, че те не пораждат никакви прави последствия. Това е процедура към този момент пред Върховен административен съд ", съобщи Киров.

По думите му сегашен нов министър може да вкара нови заповеди със наличието на тези, подписани от Петков, само че те не могат да работят със задна дата.

" Сега могат да завалят оспорвания пред съда от наранени страни. А Петков би трябвало да си върне заплатите като министър и командировъчните му. За президента на страната от едно такова решение на Конституционен съд няма последствия, само че не директно - когато е публикуван едни противоконституционен декрет, нарушена ли е Конституцията - да. Може да се търси отговорност по член 103 от Конституцията. Всъщност, президентът се е предоверил на честността в подадената декларация на Кирил Петков, само че това не е било съзнателно от страна на президента ", счита още Киров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР