Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници?Този риторичен

...
Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници?Този риторичен
Коментари Харесай

Йотова: Вапцаров многократно е разстрелван с думи след смъртта си

" Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници? "


Този риторичен въпрос останал във вечността, възпита генерации наред българи. И през днешния ден с вас разлистваме пожълтелите страници на тази история, с цел да отбележим паметта на огромния стихотворец Никола Вапцаров.

Каква беше тяхната виновност – млади, запалянковци, хора, повярвали в свят на вярата, на достолепието?


Тези младежи, идеалисти, са наказани доста бързо, и изтезанието е изпълнена тук, вечерта, в 21 ч.


Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменателна гала във връзка 81-годишнината от гибелта на Никола Вапцаров, съобщи кореспондент на БГНЕС.


" Днес, 2023 година, 81 година по-късно, думите и стихчетата на Никола Вапцаров от " Моторни песни " би трябвало още веднъж да се препрочитат и всяко едно потомство да вижда мъдростта в тях ", сподели Йотова.

Вицепрезидентът акцентира, че през днешния ден живеем още веднъж в свят, раздиран от несъгласия, спорове, в който бушува война, в която още веднъж умират младежи. " Нашият дълг е да им кажем: вие също имате право на независимост, вие също имате право на живот, вие също имате право на своите фантазии, вие също имате право на своето бъдеще ", безапелационна е Йотова и добави, че би трябвало да изкореним думи като война, ненавист, както и че забравихме думи като мир, независимост и правдивост.

Тя означи, че Никола Вапцаров е разстрелван след гибелта си с думи неведнъж. " Поколения наред учиха, че за Вапцаров би трябвало да се знае, само че да не се помни, да се приказва страхливо, с шушукане. Това ощетява нас като народ, тъй като е поругаване на българската история ", сподели още вицепрезидентът и добави, че в нашия политически живот да ругаеш предишното и да го отричаш е с цената на добре платена индулгенция.

Десетка жители също се събраха на Мемориала „ Гарнизонно стрелбище " да отдадат респект към паметта на Никола Вапцаров и да слагат цветя. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР