Какво са живите улици? Концепцията набира все повече популярност в

...
Какво са живите улици? Концепцията набира все повече популярност в
Коментари Харесай

Как да имаме улици, подготвени за дъждовете

Какво са " живите улици "? Концепцията набира от ден на ден известност в градове по целия свят, като слага акцент не върху колите, а върху хората, както и на връзката с природата. Устойчивите решения са належащи във времена, в които светът се бори с климатичните промени.

Случилото се тази седмица в Царево е образец какъв брой тежки могат да са следствията, в случай че инфраструктурата на обитаемоте места не е готова за естествените бедствия (макар и това надалеч да не е единственият проблем там). Идеята е да се мисли авансово - проектирането и градският дизайн на улиците са неща, които могат да предотвратят тежки наводнения и да спестят запаси. И не на последнот място - да създадат самата среда по-приятна за хората.
Пример от Минесота - дъждовна вода в кръг
В града Минеаполис (най-големият град в американския щат Минесота) са приложили тази идея върху малко над 3 километра улици в жилищна част, написа Biopholic Design, цитирайки инфраструктурния инженер Фирас Алсилайб. Добавени са:

32 дъждовни градини един огромен районен басейн 200 дървета 2.4 км тротоари Настилката е понижена с 1 декар
Източник: Minnesota Maple World, Biophilic Design Реклама
В резултат, когато падне дъжд, 50% от дъждовната вода се филтрира или инфилтрира, 40% от нея се изпарява, а 10% от водата тече непосредствено в дъждовната канализация. Дъждовната канализация се построява настрана точно с такава цел. В София да вземем за пример казусът е, че на множеството места тя е смесена (заедно с отпадъчната). в кварталите, тъй като не приготви планове за обособена - битова и дъждовна канализация, както изисква Европейски Съюз, а предложи да направи смесена.

След осъществяването на плана (още през 2012 г.) ръководството на Минесота регистрира следните резултати:

Градините с дъждовна вода, 200-те издръжливи на суша дървета и басейна икономисват 40 тона излъчвания въглероден диоксид годишно Застрояването е по-малко Има по-малко трафик Няма проблем с отчитането на дъждовната вода и има място за пречистването ѝ Подобрена е градската среда
Примери за градове, приели концепцията на " живите улици ", са Барселона, Париж, Копенхаген и Портланд и други. Целта е основаването на по-устойчиви и екологосъобразни градски региони, като предизвикват чувството за общественост и усъвършенстват качеството на живот. Реклама Защо ни би трябвало и на нас?
" Живите улици " приоритизират удобствата за пешеходците, лимитират придвижването на коли, оферират повече зелени пространства и градски мебели, контролират застрояването, подтикват потреблението на градския превоз и по-доброто ръководство на водните запаси. Според арх. Павел Янчев, част от експертната организация " Екипа на София ", и в България би трябвало да си дадем сметка за ролята на водата и нейния променлив темперамент и да намерим задоволително място за нея в обитаемоте ни места. " Ако не го създадем, това води до ужасни бедствия. Обособяването тук-там за вода по улиците и едновременното обезпечаване на дъвестна зеленина и сянка оказва помощ и да избегнем резултата от прекомерното нагряване в избрани зони ", споделя той.

Имплементирането на тактиката в огромните български градове в София е допустимо, тъй като те разполагат с задоволително необятни булеварди. Тънкостта е да се мисли на равнището на цялото населено място. " Това значи да се проучва къде биха имали максимален резултат по отношение на теченията на водите, съществуването на водна инфраструктура, и по отношение на качеството на почвите да поемат дъждовна вода. И да са съчетани и с други стртатегии за дизайн на обществени пространства, да вземем за пример такива за понижаване на скоростта на придвижване, обезпечаване на безопастни велоалеи, обезпечаване на по-чести пешеходни пресичания, повече системи за понижаване на скоростта - " легнали служители на реда ", светещи знаци, които демонстрират скоростта и други ", разяснява арх. Янчев за " Капитал ".
Природно-базирани решения в индустриалната зона до ПловдивТази седмица организацията за градски трансформации " Градоскоп " започва нов план " Регенерация ", който е образец за това по какъв начин природно-базирани решения могат да се узползват в устойчивото обмисляне на индустриалните паркове. Екипът проучва капацитета на съществуващото биоразнообразие в екосистемата на Индустриална зона " Куклен " покрай Пловдив. В рамките на плана ще се създадат разнообразни разбори, които целят да набележат по какъв начин разнообразни агрикултурни и индустриални действия могат да си взаимодействат по-ефективно, с цел да бъде обезпечена здравословна среда за работа и живот в и към индустриалните зона.Ще бъдат прегледани пречистващите свойства на засадените от предприятието КЦМ лозови масиви за регенериране на нечистата почва в региона. Експерти от Българска академия на науките, Българско сдружение за отбрана на птиците и Институт по почвознание, агротехнологии и отбрана на растенията " Никола Пушкаров " ще създадат и биомониторинг на почвите и другите типове на територията на индустриалната зона. Заключенията ще бъдат показани и дискутирани със заинтригуваните страни по време на Форум на 12 септември 2023 година Участниците във форума ще прегледат разнообразни ландшафтни и урбанистични практики и ще дискутират по какъв начин естествено основаните решения в дизайна на средата и градското обмисляне могат да подобрят екологията и биоразнообразието на урбанизирани територии. Свързани публикации Готова ли е София за нискоемисионните зони 21 август 2023, 11:37 Другият резултат от климатичните промени 16 август 2023, 10:40 Суша, вятър, срив в системите за ранно предизвестие: какво аргументи огнената покруса на Мауи 15 август 2023, 08:51 Жега в София: климатични промени vs неприятно ръководство 22 юли 2023, 08:01
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР