Какво мразите рано сутрин? Часовника? А може би всичко и

...
Какво мразите рано сутрин? Часовника? А може би всичко и
Коментари Харесай

Защо да ставаме рано сутрин?

Какво ненавиждате рано заран? Часовника? А може би всичко и всички? Колко познато! На не дребна част от нас ни е безпределно позната обстановката, в която алармата звъни през пет минути, а ние си споделяме „ и още малко, и още малко ”, до момента в който не пристигна време да станем с в действителност голямо изпитание и да установим, че отново би трябвало да препускаме от банята в кухнята, спалнята и назад в границите на двадесетина минути и най-после отново да закъснеем.

Ето на това му се споделя истински стрес, в случай че не знаете! А какъв брой по-лесно щеше да бъде, в случай че си го спестявахте при започване на деня, като просто ставахме в точния момент!Обичате ли да стоите до среднощ на преносимия компютър? Още малко фейсбук, да драсна някой ред с другарка в чата, да включа тв приемника за малко или да изгледам някой филм, когато детето си легне- най-сетне време за мен...

Познато ли ви се коства? А дали ви е позната ужасяващата ви физиономия в 6 сутринта, големите кръгове под очите и желанието да крещите, до момента в който падне блока? Ами...продължавайте да го вършиме до 2 през нощта, а след това търсете ефикасни кремове и бабини предписания срещу бръчки и съпътстващите ги екстри - сенки, торбички, посивяла кожа и бледен взор. Дали няма да ви е по-лесно просто да си лягате по-рано? Какво смятате, че ще изпуснете, в случай че го вършиме? Нищо. Само, че ще пропуснете доста, в случай че си позволявате да ставате в 10-11 часа или в случай че спите по четири часа.



Какви са изгодите от един открит режим и ранно ставане?

Добро въодушевление
Доказано е, че ранобудниците са по-весели и оптимистично настроени хора. Те се усещат и по-здрави, несъмнено, в случай че са си легнали в точния момент. Помислете малко- дали не е в действителност прелестно да посрещнеш утрото, да си направиш огромна чаша кафе и да я изпиеш на мира в компанията на препечена филийка, хубава музика, няколко разменени думи с половинката или детето, или пък с двамата? Ставайки и бързайки, не обръщайки внимание на никого, чувствате ли се добре? Усещате ли, че денят ви стартира с позитивизъм? А би трябвало да е по този начин, с цел да бъде целият подобен. Дайте си сметка още веднъж за тези „ прелестни неща ”, съпътстващи сутрините, в които ви се спи и закъснявате- неприятно въодушевление, от време на време главоболие, подпухнали очи, изтощена кожа, изнервящи опити да си сложите серпантина или молив за очи (в бързината в никакъв случай не се получава както трябва), съвсем постоянно се случва нещо, което да ви забави още повече- бримка на чорапогащника, строшен нокът, разлят сок и още, и още. Наистина ли желаете да продължите с тези моменти всяка заран?

По-здравословен хранителен режим
Знаете ли, че хората, които си лягат късно, употребяват с над 200 калории повече от тези, които си лягат в точния момент и стават рано? Установено е, че спящите до късно, имат доста по-висок показател на телесната маса. Нима не ви е познато огладняването късно вечер и даже нощем? Бърз сандвич, а може би чипс или бисквитки- за какво продължавате с това? Вместо да си легнете, вие похапвате. Ами заран? Ставайки в 10, помотавайки се и закусвайки чак към 11 или пропускайки закуската (най-важното хранене за деня), дали вършиме услуга на тялото и на здравето си? Освен, че сте объркали режима си на спане, преобръщате и този на хранене.

„ Не ” на депресията
Германски учени са открили, че навикът на човек да спи до късно е директно обвързван с депресивните положения, в които изпада. Логично е да е по този начин, защото от време на време ни е толкоз прелестно да се излежаваме в леглото, че можем да го вършим с часове, до момента в който станем. Лежим, поспиваме, продължаваме да лежим, отново поспиваме- изключително в почивните дни. Не вършейки нищо по този метод и убивайки времето си в нещо, което няма смисъл, е напълно обикновено да стигнем до неналичието на мотивация да свършим, каквото и да е. А времето не ни чака и колкото и да е хубаво да си поспиваме, не е ли за предпочитане да сме будни и да живеем в цялостния смисъл на тази дума? Тук би трябвало да отбележим и обстоятелството, че постоянно колкото повече спиш, толкоз повече ти се спи. Нима не ви се е случвало да спите до обяд и да се разсъните като пребити, а не бодри и отпочинали? Дори сънят би трябвало да има мярка. Учени настояват, че повече от осем часа сън са нездравословни за здравето.

„ Да ” на двигателната интензивност
Ставайки по-рано, може да намерите време и за малко гимнастика. Или по-скоро би трябвало да намерите време и за нея. Вероятно това са ви го казвали стотици пъти и все пак- истина е- раздвижването може само да ви освежи и зареди с нови сили, с изключение на, че ще поддържа тялото ви в добра форма. От към два месеца заделям към 15 минути заран за гимнастика и към този момент се усещам радикално друго. Най-малкото- оказва помощ да се разсъня доста по-бързо. Пробвайте и вие!

Ставате по-дейни
Според психическо изследване, хората, които се разсънват по-рано заран, имат повече време и предпочитание да набележат задачите си, както за деня, по този начин и в по-дългосрочен проект. Поспивайки до късно, по-късно не си оставяте никакво време за проекти и мисли. Просто „ скачате ” в действителността, а от време на време това може да се окаже даже рисково. Нима не ви се е случвало да отидете на изпит, връхлитайки в последния миг в залата, тотално разконцентрирани и нямали и пет минути време да сложите в ред мислите в главата си? Доста е неприятно, нали?
Станете по-рано и си направете график за деня. Ще видите, че ще има резултат и ще свършите доста повече неща.

Повече време за значимите нещаДа си виновен, проведен и компетентен какво желае човек, постоянно стартира тъкмо от там - от ставането рано. Опитайте да не проспивате живота си, тъй като до момента в който спите, може да пропуснете десетки благоприятни условия и прелестни мигове.
Аз съм от хората, които постоянно са обичали да си поспиват. Вече го върша единствено уикенда и то още веднъж в границите на естественото. Всъщност, не е по никакъв начин мъчно да измененията режима си, даже да сте измежду совите. Понякога е задоволително просто да си го наумиш и да се заинатиш и от сова може да се превърнеш в чучулига. Стига да имаш задоволително предпочитание да посрещаш деня...с ария.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР