Какво е общото между световноизвестната виолончелистка Аня Лехнер, пионерът на

...
Какво е общото между световноизвестната виолончелистка Аня Лехнер, пионерът на
Коментари Харесай

MOUSIKĒ-TÉCHNĒ: Фестивалът, където електрониката среща класиката в изпълнение на световноизвестни музиканти

Какво е общото сред световноизвестната виолончелистка Аня Лехнер, пионерът на българската електронна музика Симо Лазаров и начинанията на тандема Робърт Уилсън-Лейди Гага? Това е фестивалът MOUSIKĒ-TÉCHNĒ, отдаден на новите способи на музициране, който ще показа нови способи на музициране и богат набор от български и задгранични модерни композитори от 16 до 20 януари в Червената къща за просвета и спор.

Под μουσῐκή (mousikḗ) в Гръцката древност се е разбирало всяко едно изкуство, над което музите са имали власт, и изключително поезията, изпълнена с музика, а под τέχνη (tékhnē) – всяко едно умеене, поминък и специалност, и най-много тези, свързани с изкуствата. Под mousikḗ tékhnē се е разбирало в стеснен смисъл " практикуването на музика ", пишат уредниците от Департамент " Музика " на Нов български университет в лицето на известния композитор и музиколог проф. Георги Арнаудов. MOUSIKĒ-TÉCHNĒ ще изследва този проблем в ерата на цифровия тон и новите виртуални музикални модели със серия концерти на световноизвестни реализатори, презентации и ателиета за някои от най-интересните имена в актуалната класическа музика.

Началото е на 16 януари, когато Аня Лехнер ще показа рецитал с произведения от ранния барок да наши дни: Тобиас Хюм, Карл Фр. Абел, Йохан Себастиан Бах, Лучано Берио, Валентин Силвестров и Георги Арнаудов. Дискът на Лехнер от 2017 година " Йероглифи в нощта " с музика на актуалния украински композитор Валентин Силвестров е номиниран за " Грами " в категорията " Продуцент на класическа музика " в лицето на Манфред Айхер - създател на известната издателска компания ECM Records.

В две вечери проф. Арнаудов, проф. Симо Лазаров и техни сътрудници от Нов български университет ще показват знакови произведения на световноизвестни създатели на електронна и компютърна музика, както и творби на техни студенти. В първото събитие от серията A-TO-D (ANALOG-TO-DIGITAL CONVERTER) на 17 януари, ще прозвучат студийни записи на композитори като Пиер Анри, Симо Лазаров, Алехандро Иглесиас Роси, Лучиано Берио, тандема Лейди Гага/Боб Уилсън, Асен Аврамов/Любомир Младенов, а професорите ще приказват за смисъла им за актуалния звуков пейзаж. Втората вечер на 20 януари ще бъде концерт с музика на млади създатели от стратегиите по електронна и компютърна музика на Нов български университет.

Любопитна ще е и " Творческата работилница по комбинация " на 18 януари на световноизвестния композитор и диригент проф. Стефан Драгостинов с творби на Емерих Амбил, Стефан Веселинов, Валерия Крачунова, Мина Ефремова, Десислава Георгиева, Дарина Божилова и Стефан Драгостинов. Те ще бъдат изпълнени от проф. Милена Моллова – пиано, проф. Йосиф Радионов – цигулка, доцент доктор Десислава Щерева – пиано, Росен Идеалов – кларинет, и някои от младите създатели.

Дуото на кларнетиста Росен Идеалов и виолончелистката Гергита Бояджиева-Николова ще има независим концерт на 20 януари с творби на Паул Хиндемит, Васил Казанджиев, Йохан Себастиан Бах, Константин Илиев и Елиът Майлс Мак Кинли. Идеалов и Бояджиева имат над 20-годишна кариера на международната музикална сцена, а дискът им от 2012 година " Диалози ", който дава името на концерта, е притежател на премията " Кристална лира ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Музика (929)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР