Каква е разликата между екологично и обикновено яйце? На пръв

...
Каква е разликата между екологично и обикновено яйце? На пръв
Коментари Харесай

Германия - меката на екологичната храна

Каква е разликата сред екологично и нормално яйце? На пръв взор никаква, написа profit.bg.

Разликата е в процеса на произвеждане – никакви синтетични пестициди, препълнени ферми с животни, инвензивни техники за развъждане.

„ По-екологично е “, обобщава Джойс Мовиюс от екологичната организация BÖLW в Германия - главния екологичен пазар в Европа и втори в света, след Съединени американски щати. Европейски Съюз работи от 2014 година по нова инструкция за контролиране на бизнеса с екологични артикули, който през 2015 година набъбна с над 7% и донесе 75 милиарда евро.

Липсата на консенсус по доста тематики, най-много полемиката към нивото на пестицидите, провокира война в Брюксел и трансформира директивата в една от най-обсъжданите в историята на Комисията по земеделие.

Екологичен, биологичен, органически – всички са синоними. Ключът не е в крайният артикул, сертифицира се процесът, написа испанският вестник El Pais. „ Директивата споделя по какъв начин се създава, етикетира и управлява “, коментира Мовиюс.

Европейските земеделци, произвеждащи органични артикули, не могат да употребяват синтетични пестициди (въпреки че е позволен стеснен лист от пестициди и фитосанитарни натурални продукти) и да дават антибиотици на животните. Те би трябвало да имат достъп до естествена светлина и да могат да се движат свободно на полето.

„ Осигурява се по-голямо биоразнообразие и се предотвратява опцията животните да развият устойчивост към бактериите, което не е добре нито за тяхното здраве, нито за здравето на хората “, изяснява Анна Мария Харинг, доцент по пазарни политики в земеделието от университета в Еберсвалде.



За приемането на екологичен документ е належащо за три години да бъдат неразрешени всички типове изкуствени торове. Много консуматори не знаят, че документът се дава, даже крайният артикул да съдържа останки от неразрешени химически субстанции за този тип храни. Разбира се, в случай че нивото не надвишава избран предел, който е в действие и за стандартната храна.

„ Проблемът е, че замърсяването може да пристигна отвред “, разяснява Изабел Буске, представител в Брюксел на Германската федерация на асоциациите на потребителите. „ Ако съседът ви е обичаен земеделец, не можете да предотвратите разнасянето от вятъра на пестицидите, които той употребява, във вашите посеви “, добавя тя.

Лудоф декор Мазтлан поел юздите на екологичната плантация Brodowin с повърхност от над 1000 хектара сред Берлин и полската граница. „ Рентабилно е, само че би трябвало да се влагат доста време и пари “, споделя той.

С 1600 кокошки, 220 крави и 300 млечни кози, фермата има лична марка и доставя както фирмите в региона, по този начин и крайните консуматори посредством онлайн магазина си.

Малък магазин, цялостен с екологични артикули, създадени във фермата, е първата наложителна спирка, преди да стигнете до оборите. „ Животните ни излизат на полето, с цел да пасат всеки ден “, споделя Фон Мазтлан, показвайки гордо добитъка си.

На няколко минути с кола по неасфалтиран път се намират посевите – лук, картофи, разнообразни типове цветно зеле, тикви, обградени от дива природа.



„ Един от главните нутриенти за растенията е азотът - вещество, което се обезпечава с помощта на бактериите, живеещи в горените на зеленчуците ", изяснява фермерът.

Екологичното земеделие получава поддръжка от обществото, което се тревожи от ден на ден за здравето си и за околната среда. Както в Германия, по този начин и в други европейски страни се срещат профилирани магазини за биологични храни, които наводняват и супермаркетите с обичайната храна.

Но цената продължава да е основа спирачка пред потребителите.

„ Екологичните артикули излизат сред 30 и 50% по-скъпо “, удостоверява Фон Мазтлан, само че „ доста жители са подготвени да платят за тях “, добавя той. „ Въпросът не е толкоз да е по-здравословно, тъй като днешната храна е фантастична – както органичната, по този начин и стандартната, въпросът е да се предизвикват по-малко вреди на природата “, споделя още Фон Мазтлан.

В същото време в Брюксел се води законодателна война за определянето на нова инструкция, която да контролира екологичната продукция. Европейската комисия стартира публично разискване и през 2014 година предложи да сътвори нов правилник за бранша.

След години на тежки договаряния, при започване на юли се стигна до страхливо политическо единодушие сред комисията, Народното събрание и съвета в очакване на окончателното гласоподаване.

„ Преговорите бяха сложни през цялото време “, споделя Норбер Линс, немски евродепутат от Европейската национална партия. Най-противоречивият миг, съгласно доста членове на Екологичен потенциал, е обвързван с предлагането на комисията единствено храните без никакви пестициди (равнище под 0.01 мг за кг, еднакво на бебешката храна) да бъдат сертифицирани като екологични.

„ Ние бяхме съгласни с комисията и предложихме - при положение на несъзнателно замърсяване, производителят на органични артикули да бъде заплатен “, споделя Лидия Сенра, испански евродепутат от Партията на европейската левица.

Предложението на Комисията за пестицидите в последна сметка не беше включено в текста - за благополучие на едни и отчаяние на други. „ Мнозинството евродепутати обявиха, че не желаят никакъв нов предел на пестицидите, а желаят възстановяване на контрола “, споделя германецът Мартин Хауслинг от Зелената партия и началник на договарящия екип в Европейския парламент.

Нишов бизнес

В Берлин елементарно можете да откриете екологични пазари навън и магазини, в които се продават единствено сертифицирани артикули. В източната част на града даже има биохотел. Хотел „ Алмодовар “, отдаден на известния испански режисьор Педро Алмодовар, се намира в квартал Фридрихшайн.

Дървени маси и мебели в ориенталски жанр преобладават в интериора, който е непретенциозен, само че грижливо селекциониран. Менюто на деня, написано с тебешир върху дъска, твърди, че храните са 100% екологични.

„ Посетихме няколко банки, преди да ни провиснал заем. Казваха ни, че сме луди “, споделя собственичката на хотела Александра Мюлер-Бенц. „ Сега имаме клиенти от целия свят, макар че някои вършат резервация, без да знаят, че тук всичко е екологично, даже боята и подът “, отбелязва тя.

Макар че към момента са нишов бизнес, екологичните артикули реализират напредък с 500 000 хектара на година в Европа в последните 10 години, демонстрират данни на Евростат. През 2015 година те са заемали 6.2% от обработваемите земи. Целта е да доближат 50% до 2030 година

Кристен Арп от екологичната организация BNN споделя, че Германия имала профилирани магазини още в края на 70-те години на предишния век, макар че липсвала европейска наредба. През 1991 година е призната първата европейска инструкция, а през 2010 година е въведен европейският етикет organic leaf, който сертифицира, че процесът дава отговор на стандартите.

„ Ние бяхме пионерите. Днес имаме към 2500 магазина и продажбите на екологични артикули съставляват 5% от целия хранителен бранш “, споделя Арп.

Благодарение на демографската си мощ, дълга екологична традиция и политическата поддръжка за бранша, Германия се трансформира в неоспорим водач от позиция на размера на пазара – през 2015 година той набъбна с 10% и донесе облага от 8.5 милиарда евро - съвсем една трета от целия европейски пазар, оценен на 30 милиарда евро.

Мария Долорес Раигон, учител в Политехническия университет във Валенсия и ръководител на Испанското сдружение за екологично земеделие, изяснява, че „ съществуват два типа Европа с разнообразни цели. Едната, на север, е консуматор, а другата, на юг, е производител “. „ Но нещата стартират да се трансформират “, добавя тя.

Една от огромните рецензии към органичното земеделие е по-малката му продуктивност, спрямо обичайното, заради което са нужни повече земи, с цел да не се употребяват интензивни техники за произвеждане.

„ Но има проучвания, които споделят противоположното. Необходимо е да заложим на проучванията и да променим метода си на ползване, в случай че желаеме да подтикваме този тип земеделие “, споделя Харлинг от университета в Еберсвалде.

„ Купувам си биологични артикули през два дни “, споделя Даниел, млад дизайнер от Хамбург, на излизане от магазина Alnatura в Берлин - една от най-големите профилирани вериги в Германия. „ Мисля, че изхвърляме прекалено много химически артикули в природата и това е моят дребен принос “, добавя той.

„ Потребителите се доверяват на етикета, само че не постоянно знаят какво значи екологичен, а етикетите не оказват помощ “, безапелационна е Изабел Буске.

Освен на европейския щемпел, страни, като Германия, разчитат и на лични документи, всеки от които разполага със собствен етикет. „ Това е въпрос, по който би трябвало да се работи. Най-важното е потребителят да знае какво купува “, споделя Буске.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР