Как пътуването влияе пряко на здравето ни?Нещата, които са полезни

...
Как пътуването влияе пряко на здравето ни?Нещата, които са полезни
Коментари Харесай

Пътуването като терапия

Как пътуването въздейства директно на здравето ни?

Нещата, които са потребни за физическото ни здраве и благоденствие, не всеки път ни доставят вътрешно задоволство и приятност от това, че ги вършим. Често изпълняваме дадени действия, просто тъй като са ни предложени или заради разнообразни условия, които са повлияли на здравето ни. Правилното хранене, упражненията, положителната хидратация, медицинските прегледи са се трансформирали в отговорности за множеството хора.

Но по какъв начин би се трансформирала тяхната настройка, в случай че схванат, че едно от най-приятните преживявания в живота, крие невероятни изгоди за здравословното им положение? Оказва се, че пътуванията освен основават възприятие за благополучие и задоволеност, само че имат и изключителни изгоди против сърдечни болести, меланхолия и насъбран стрес.

Пътуването облекчава признаците на депресията – съгласно изследване на Американската психическа асоциация, направено през 2013 година, освобождението на напрежението, което изпитваме по време на отмора, е частично психически резултат от смяната на нашата околна среда. Когато физически се преместим от местата и дейностите, които ни предизвикват стрес, ние разрешаваме на нашите мозъци и тела да се възстановят и освежат. Хората, които пътуват един път на всеки 2 години са предразположени да страдат от депресии и стрес доста повече от хората, които пътуват най-малко 2 пъти в годината. Депресията може да докара до нарушавания на съня, отмалялост и даже физическа болежка. Тя също по този начин отслабва имунната система, правейки организма по-уязвим към болести.

Пътуването повлиява сърдечни болести – Според изследване, извършено от Университета на Масачузетс, дейната работа без отмора в продължение на няколко години, може да усили риска от сърдечен припадък на 30 %. Този резултат евентуално се дължи на връзката сред сърдечно-съдовите болести и напрежението, както и на обстоятелството, че хората, които пътуват постоянно са по-склонни да бъдат дейни, в добра физическа форма и душевен устойчиви.

Пътуването основава чувство за вяра и задоволство – Проучване на Асоциацията за психически науки е открило, че самото обмисляне на идно пътешестване, което се свързва с позитивни прекарвания и наслада, оказва мощно позитивно въздействие върху прочувственото здраве. Докато удоволствието от закупуване на движимости и материални неща понижава с течение на времето, удовлетворението от харчене на пари за авантюристичен пътувания оставя трайна диря в душeвността ни за дълъг интервал от време. В последна сметка спомените, моментите на благополучие и проучване на нови места са тези, които ще останат вечно в съзнанието ни, предизвиквайки усмивка всякога, когато се сетим за тях.

Пътуванията – близки и далечни, са причина за удобни промени в мозъка. На какво се дължи това? Оказва се, че една отмора, прекарана измежду природата, пътешестване до диви и ненаселени места, освен носи нови усещания и приятност за окото от красиви пейзажи и спиращи дъха гледки, само че също по този начин оказва помощ за прекъсване на отрицателните мисли и обременяване на съзнанието от работни проблеми и отговорности. Когато се дистанцираме от средата, която ни предизвиква стрес, мозъкът ни безусловно може да се трансформира. Учените са пресметнали и по какъв начин измененията в мозъка оказват въздействие върху нашето всекидневие. Направени са опити с група от хора, които са изпратени да прекарат няколко дни надалеч от града с изключени мобилни устройства. Впоследствие те са помолени да решат няколко комплицирани задания, с цел да се ревизира тяхната креативност. Оказва се, че равнището на тяхното креативно мислене се е нараснало с 50%!

За да се радвате на положително здраве, дългоденствие, хармонични взаимоотношения и същинско благополучие, пътувайте колкото можете по-често!

Пътуването не се отнася само до лятната отпуска и до избран курорт. Във всеки един свободен миг и през всеки сезон – пътувайте!

Откривайте нови места: посещавайте дребни градчета и живописни села, насладете се на аромата на гора и диви цветя, песента на птиците, шумът на реките.

Събирайте мемоари с обичаните хора, пътувайки дружно и изследвайте непознатото, новото, дивото.

Забравете за компютрите и смарт телефоните най-малко за няколко дни. Изключете се.

Колекционирайте вълшебни изгреви и сантиментални залези, а не движимости. Е, може някое магнитче за спомен

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР