КАК ЛОШАТА АМЕРИКА“ ПОСТРОИ ГРЪБНАКА НА СЪВЕТСКАТА ИНДУСТРИЯ В масовото съзнание

...
КАК ЛОШАТА АМЕРИКА“ ПОСТРОИ ГРЪБНАКА НА СЪВЕТСКАТА ИНДУСТРИЯ
В масовото съзнание
Коментари Харесай

КАК "ЛОШАТА АМЕРИКА" ПОСТРОИ ГРЪБНАКА НА СЪВЕТСКАТА ИНДУСТРИЯ - Топ новини

КАК „ ЛОШАТА АМЕРИКА “ ПОСТРОИ ГРЪБНАКА НА СЪВЕТСКАТА ИНДУСТРИЯ

В всеобщото схващане битува облик за Съветска Русия, която след „ пролетарската гражданска война “ през 1917 г със лични сили пристъпва към огромна индустриализация, с цел да вкара страната в ХХ век. Това напълно не е по този начин. Истината е, че индустриализацията на изостанала Русия би била на практика неосъществима без… Съединени американски щати и Запада. Съветска Русия не разполага нито с техника, нито с технологии, нито с ноу-хау, нито с готови експерти и икономически ръководители, а още по-малко с съвременна експертиза по организация на производството и бизнеса. Хиляди американски инженери и специалисти са поканени в Русия. Най-големите американски компании строят фабрики в автомобилната, химическата, стоманодобивната, текстилната индустрия, в самолетостроенето и енергетиката. Много от заводите се проектират и създават от първата до последната машина, турбина, поточна линия в Съединени американски щати, докарват се и единствено се сглобяват в Русия под управлението и контрола на американски инженери и консултанти, след което американските експерти образоват съветските години наред. Само една от крупните американски проектантски компании в промишлеността – Albert Khan Incorporated, построява 521 завода в Съюз на съветските социалистически републики в интервала 1929-1932 година (по време на т.нар „ Първи петилетен проект “ на СССР). Известни са думите на комунистическия водач Сталин от 1924 година: “Съчетанието на съветския революционен обсег с американската успеваемост е същността на ленинизма. “

Ето единствено няколко от многото образци за крупни индустриални предприятия, които и до през днешния ден оформят промишлената карта на Русия и Украйна, които са проектирани и построени от Америка:

Волгоградският (Сталинградски) тракторен цех, влезнал в историята със сраженията от Сталинградската борба по време на Втората международна война, е издигнат в Съединени американски щати, пренесен с кораби до Съюз на съветските социалистически републики и съединен за 6 месеца под управлението на американския инженер Джон Найт Калдер – напълно по американски план, с американска техника и технология, с американска организация на труда, в която е обучаван локалният личен състав. Първите трактори, създадени там са леко модифицирано копие на най-хубавия за времето си американски трактор McCormick Deering 15-30, който е брандиран в Съюз на съветските социалистически републики като трактор СТЗ-1.

Челябинският тракторно-танков цех е издигнат от упоменатата именита американска корпорация Albert Khan Incorporated. Тя е основана от Алберт Хан, който в Съединени американски щати е именуван „ основателят на Детройт “ (Детройт десетилетия наред е знак на американското индустриално могъщество).

ГАЗ – Горкиевският авто цех е планиран и издигнат през 1929 година от американския авто колос Ford Motors Company и първоначално работи единствено с американски елементи.

АЗЛК – Автомобилният цех на Ленинския комсомол, който по-късно става прочут в целия руски лагер с прословутото соц-возило „ Москвич “, също е основан от Ford и първоначално създава коли и камиони Ford A и Ford AA.

„ Днепрогес “ – гигантската водно-електрическа централа (ВЕЦ) на река Днепър в днешна Украйна – горделивост на руската енергетика – е напълно проектирана, издигната и обрудвана от американската компания Cooper Engineering Company, чийто притежател – Хю Купър управлява построяването на централата. Пет от деветте генератора са създадени в Съединени американски щати от американската General Electric, а останалите 4 генератора са издигнати в Ленинград под управлението на американски инженери и техници. 70% от оборудването на „ Днепрогес “ е американско, а останалата част – немско (Siemens) и шведско. На 7 септември 1932 година шестима от американските експерти по построяването на „ Днепрогес “ – Франк Файфер, Чарлз Джон Томсън, Вилхелм Мефи, Хю Купър, Фридрих Винтер, Джордж Биндер – са наградени „ за изключително огромни заслуги “ със руския медал „ Червено знаме на труда “. Години по-късно известните руски писатели Илф и Петров разказват в своята книга „ Едноетажна Америка “ своята среща с един от тези американски експерти – Томсън – и неговите мемоари за Съюз на съветските социалистически републики и работата по „ Днепрогес “.

Американската Cooper Engineering Company проектира и построява още 12 ВЕЦ-а в Съюз на съветските социалистически републики.

Магнитогорският металургичен комбинат (знаменитата руска „ Магнитка “) е построен като тъкмо копие на именития американски стоманодобивен цех на U.S. Steel Corporation в град Гери, щата Индиана. В неговото планиране и създаване вземат участие повече от 800 задгранични експерти – най-вече от Съединени американски щати, а също от Германия, Англия, Италия и Австрия под управлението на американската компания

Arthur McKee & Co. И до през днешния ден Магнитогрският комбинат работи с доменните пещи и оборудването на Arthur McKee.

Харковските тракторни фабрики и самолетостроителният цех в Краматорск (дн. Украйна) са проектирани, издигнати и оборудвани от американската Albert Khan Incorporated.

Известният руски автозавод ЗИЛ в началото работи по италиански лицензи на Fiat, а при започване на 30-те години е реорганизиран и изцяло осъвременен от американската Ford и стартира лицензно произвеждане на американския камион Autocar-5S, който в Съюз на съветските социалистически републики е брандиран като АМО-2.

И прочие, и прочие…

Борислав Цеков, Facebook

❗️ КАК " ЛОШАТА АМЕРИКА " ПОСТРОИ ГРЪБНАКА НА СЪВЕТСКАТА ИНДУСТРИЯ
Източник: topnovini.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР