Как Европа ще се справи с енергийната криза - този

...
Как Европа ще се справи с енергийната криза - този
Коментари Харесай

решими газови задачи: Как ще се отрази налагането на таван на цените на руския газ

Как Европа ще се оправи с енергийната рецесия - този въпрос продължава да вълнува и международни водачи и специалисти, и крайните консуматори. Европейската комисия излезе с ново предложение, с което ще се опита да даде решение на комплицираната газова задача.

Идеята на Брюксел е слагане на таван на цените на съветския газ, дружно с използване на ограничения за икономисване на сила. Пакетът на Европейска комисия цели усмиряване на цените на тока, които зависят от тези на газа в доста от европейските страни. В решението на изпълнителния орган на Европейски Съюз обаче с изключение на отговори, има и много въпросителни - като по какъв начин въобще това ще бъде допустимо.

Таванът на цените дефинира оптималната сума, която доставчиците на сила могат да начисляват за kWh газ и електрическа енергия всяка година. Той лимитира сумата, която доставчиците могат да начисляват за всяка единица газ и електрическа енергия, както и свързаната с нея непрекъсната такса за всяко гориво, като при положение, че енергийното ползване би трябвало да бъде лимитирано, ценовият таван може да помогне за понижаване на разноските.

Според някогашния дипломат на България в Русия Илиян Василев концепцията за таван на цените не е обвързвана с това природният газ да стане неблагоприятен за продавача, а задачата в действителност е да се изключи по този начин наречената политическа или рискова награда. Това е по-високата норма на възвръщаемост, която можете да се получи от по-рискови активи.

В изявление пред " Нова телевизия " Василев уточни, че има 2 фактора, които би трябвало да се наблюдават. Единият е дали Русия може да си разреши въобще да не изнася газ, а вторият е от позиция на търсенето и е обвързван с това дали ценовият таван може да бъде осъществен като цел.

Икономистът Евгений Кънев счита, че главната концепция е да се удари Русия, като се търси механизъм, който минимум визира всички страни. По думите му с този ценови таван Европейски Съюз се пробва да сътвори нов пазарен механизъм, на който ще му би трябвало известно време, до момента в който проработи.

Не всички са удовлетворени

Някои страни от Европейски Съюз се притесняват от сходна мярка, защото тя може да изложи на риск така и така намаляващите доставки, които към момента получават от Москва.

Преди дни чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела съобщи, че ограничението на цената на съветския газ не е решение на актуалната рецесия и че министрите на енергетиката на блока не би трябвало да разискват този вид на идната среща тази седмица.

" Таванът на цените е по-скоро още един вид на наказания против Русия, в сравнение с настоящо решение на енергийната рецесия в Европа. Ние не желаеме да приготвяме нови наказания сега, а да решим енергийната обстановка ", сподели той.

Комисията съобщи, че таванът на цените ще значи, че страните ще могат да продължат да купуват съветски газ по тръбопроводи, до момента в който цената не надвиши контрактувания предел. Освен Европейски Съюз, страните от Г-7 дадоха обещание да предприеман незабавни дейности за въвеждане на ценови таван върху вноса на съветски нефт - в опит да прекъсне главният източник на финансиране на войната на Русия против Украйна.

По време на така наречен Източен стопански конгрес съветският президент Владимир Путин дефинира концепцията на Европейски Съюз като " глупава " и съобщи, че Русия ще спре да доставя газ и нефт за континента, в случай че такава мярка бъде въведена.

" Ако някой се опита да приложи това неуместно решение, това няма да докара до нищо положително за тези, които вземат тези решения ", сподели той.

Русия към този момент приключи доставките на газ по своя газопровод с максимален потенциал " Северен поток 1 " за Германия и други европейски страни, като се базира на проблем с турбина, която не можела да се ремонтира поради европейските наказания. Властите в Германия и европейските институции обявиха, че не става дума за механически проблем, а за потреблението на газа и държавния съветски колос " Газпром " като политическо оръжие на Кремъл.

Какво значи това за България?

По думите на Илиян Василев таванът на цените и изключително икономиите, за които Европейска комисия приканва, са тематики, които се пропущат в българския подтекст.

" Нямаме стратегия за икономии на електрическа енергия. Първото нещо, което се прави при недостиг на стока, е ръководство на търсенето и потреблението ", счита той.

 В последните месеци няколко европейски страни оферират и постановат сходни ограничения. Белгия възнамерява да наложи извънpeдeн дaнъĸ въpxy пpoизвoдитeлитe нa eнepгия, следвайки образеца на страни като Иcпaния, Итaлия, Pyмъния и Гъpция.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР