Главният прокурор на Международния наказателен съд в Хага Карим Хан

...
Главният прокурор на Международния наказателен съд в Хага Карим Хан
Коментари Харесай

Международният наказателен съд поиска заповеди за арест и на Нетаняху, и на лидери на Хамас

Главният прокурор на Международния углавен съд в Хага Карим Хан желае да бъдат издадени заповеди за арест и на водачи на " Хамас ", и на израелския министър председател Бенямин Нетаняху и военния му министър Йоав Галант.

Хан съобщи, че съгласно него Нетаняху, Галант и трима водачи на оповестената от Съединени американски щати и Европейски Съюз за терористична организация " Хамас " - Ехия Синвар, Мохамед Дейф и Исмаил Хания - са виновни за военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени на територията на линията Газа и Израел.

Войната в Газа стартира след нападението на " Хамас " против Израел на 7 октомври, при което бяха убити над 1200 души, а стотици бяха взети за заложници. Има данни и доказателства за зверства против евреи по време на офанзивата. В отговор Израел стартира атака в линията Газа. Тел Авив упреква екстремистката формация, че употребява цивилни жители като жив щит.

" Въз основа на доказателствата, събрани и прегледани от моята работа, имам основателни аргументи да считам, че Бенямин Нетаняху и Йоав Галант носят наказателна отговорност за следните военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени на територията на Държавата Палестина (в линията Газа) минимум от 8 октомври 2023 г: гладуването на цивилни жители като способ на водене на война, съзнателно причиняване на огромни премеждия или тежки телесни или здравословни вреди.. ", се споделя в изказването на Хан, оповестено в уеб страницата на Съда в Хага.

Prosecutor announces applications for arrest warrants in relation to Benjamin Netanyahu and Yoav Gallant in the context of the situation in the State of ⤵️
— Int`l Criminal Court (@IntlCrimCourt)
За дейностите на " Хамас " на 7 октомври той споделя, че самичък е видял " опустошителните подиуми на тези набези и дълбокото влияние на безсъвестните закононарушения ".

" В диалози с оживели чух по какъв начин любовта в едно семейство, най-дълбоките връзки сред родител и дете, са били изкривени, с цел да се аргументи неизмерима болежка посредством пресметната свирепост и изключителна бездуховност. Тези действия изискват отговорност ", показва Хан.

Поисканите заповеди за арест от основния прокурор на МНС провокираха остри рецензии от страна на Израел.

" Да поставиш водачите на една страна, която е влезнала в борба, с цел да отбрани своите жители, в една редица с кръвожадните терористи - това е морална слепота ", разяснява израелският политик Бени Ганц.

През март 2023 година Международният углавен съд издаде заповед за ареста и на съветския президент Владимир Путин за осъществяване на военни закононарушения в Украйна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР