Всичко започва като опит за забавление, а завършва със статистиката,

...
Всичко започва като опит за забавление, а завършва със статистиката,
Коментари Харесай

Младите, хазартът и зависимостите - примерът на Хърватия

Всичко стартира като опит за развлечение, а приключва със статистиката, че 73% от учениците са пробвали най-малко един път някакъв тип хазартни игри, 20% играят постоянно, а 50 хиляди към този момент са подвластни.

Данните не са за България, а за Хърватия - страна с население под 4 млн. души, само че наклонността е сходна - младежите все по-трудно равиват обществени умения, а оттова по-лесно податливи на зависимости.

Темата е изключително настояща на фона на в България. Промените в закона оставиха необятно отворената врата за доминация на хазартния бизнес през спорта.

В Хърватия работата на
казината и местата за залагания, в това число в интернет, се контролира от Министерството на финансите съгласно закон, признат през 2014 година

Малко преди предварителните парламентарни избори през април финансовото министерство предложи нови промени, с които да се лимитират рекламите на
хазарт на всеки ъгъл.

С тях от идната година се не разрешават външните реклами на
хазарт на публични места и се лимитира промотирането му в в медиите, а казината и другите места за залагания ще би трябвало да понижат светещите пана и да затъмнят пространствата, в които се намират.

Предлага се цялостна възбрана на рекламата на
хазарт в печатните издания, а по малките екрани и радиостанциите ограничаването ще е в действие от 6 до 23 часа. Изключение ще прави времето от 15 минути преди и 15 минути след спортно събитие, което се излъчва.

Какво обаче се случва с младежите, които нито гледат телевизия, нито слушат радио, нито до навършване на 18 година имат право да залагат, само че въпреки всичко го вършат?

Хърватският обществен възпитател Тони Маглица, който преди няколко дни изнесе данните за хазартната взаимозависимост измежду младите в страната, дефинира тази наклонност като " тиха пандемия ", за която лекарството е единствено едно: лобиране, говорене по тематиката и обяснение какъв брой рисков може да
хазартът.

Заедно с психиатри, психолози, адвокати, само че и теолози, и академични преподаватели, той взе участие в научна среща под надпис " Зарът е хвърлен - провокациите пред теологията и медицината ", проведено от Католическия богословски факултет на Университета в Сплит.

Католическата черква играе значима роля в публичния живот, като се афишира срещу абортите, еднополовите бракове и евтаназията.

Пример за въздействието ѝ е решението на държавното управление от предишното лято магазините в Хърватия да не работят в неделя, " деня за черква ", като се изключи 16 недели в годината, по преценка на търговеца.

Църквата по начало се отнася консервативно към
залаганията и хазарта поради заплахата от насърчаване на зависимости, само че и поради следствията върху връзките в фамилията.

Вместо с
хазартни игри, които могат да доведат до пристрастяване, тя предлага на вярващите да влагат времето си в действителна връзка с други хора и подсилване на междуличностните връзки.

Но с изключение на да предизвестява за заплахата от насърчаване на зависимости, тя предлага и помощ на хората с проблеми.

Експертът по зависимости Лука Маршич изяснява, че стремежът към независимост и благополучие в наши дни се трансформирал в " патология ", в която " човек не може да издържи на голямото количество налични неща като храна,
хазарт, опиати и всичко, което основава илюзията, че е действително. "

" Обектът на желанието, от който действително нямаме нужда, се трансформира в тежест за индивида, който към този момент не мисли дали даден артикул му е необходим или не ", споделя Маршич.

По думите му подвластните, изключително от
хазарт, са " затворени деца ", тъй като също като децата те живеят в свят на илюзии, неспокойствие, адреналин, само че за разлика от възрастните не могат да разграничат фантазиите от действителността.

Според специалиста по връзки Даниел Лабаш от Хърватския католически университет към зависимостите на новото време могат да се причислят импулсивното извършване на покупки, честото започване на нови връзки, видеоигрите, само че и онлайн
залаганията.

" Голям проблем през днешния ден е и всекиденовното " бомбардиране " с реклами, само че освен в обичайните медии, а и в интернет порталите и в обществените мрежи, " показва той.

Обяснява и какви са първите знаци, че границата е прекрачена: подвластните не одобряват, че не могат да залагат повече, в сравнение с финансовите им благоприятни условия позволяват; крият се от близки и приятели; считат, че посредством
хазарта бягат от напрежението, проблемите и депресията; не могат да се спрат сами; стават раздразнителни и нервни и други

Психиатърът доктор Търпимир Главина има своето пояснение: еволюционните промени и изключително навлизането на виртуалната връзка наред с положителните си страни носят и доста отрицателни последствия, каквато е лимитираната връзка лице в лице. Когато няма действителен контакт и виртуалната връзка господства, младежите стартират да развиват така наречен второстепенен аутизъм, споделя той.

" Понякога страстите и душeвността ни не могат да догонят големия, съвсем трагичен софтуерен прогрес, на който сме очевидци, получава се една бездна и отсам пътят към другите зависимости може да е доста къс, " изяснява психиатърът.

За която ще се появи напълно скоро и ще е с огромни мащаби, предизвести наскоро в изявление за " Булевард България " Росица Рачева - клиничен психолог и експерт по предварителна защита, лекувания и рехабилитация на зависимости.

Наркотиците,
хазартът, алкохолът са част от нещата, с които децата опитват, когато навлизат в юношеската възраст и стартират да построяват своята еднаквост, изяснява тя и подчертава, че е доста значимо те да придобият така наречен меки умения, с цел да не стават подвластни на разнообразни типове зависимости.

Става дума за умения за връзка с другите, работа в екип и сериозно мислене - неща, които не се учат в учебно заведение, само че се оказват основни в живота на младежите.

В Хърватия от 2015 година съществува и профилирана държавна клиника за подвластни от
хазарт. В началото там се лекуват към 50 души, през 2023 година към този момент са над 200 годишно.

Според шефа на клиниката доктор Давор Бодор един от главните проблеми е, че този вид промишленост не е добре контролирана.

" Аз съм за уравновесен модел. Единият аспект е икономическият, правният, а другият е здравният. За мен като доктор е значимо подвластните хора да понижават, а тези, които имат проблеми, да алармират в точния момент за тях, " споделя той в изявление за Novi List в края на предходната година.

Бодор приканва за промени в Закона за хазартните игри, тъй че да има баланс сред потребността от развлечение, спазването на законите и икономическите изгоди, които промишлеността носи на страната, като се вкарат и нужните механизми, с цел да се защитят играчите, само че и да се предпазят по-чувствителни групи от обществото - като децата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР