Как един норматив може да предизвика тотално противоположни оценки, да

...
Как един норматив може да предизвика тотално противоположни оценки, да
Коментари Харесай

Закон за 1 млрд. лв., или бич за малкия бизнес

Как един норматив може да провокира тотално противоположни оценки, да изправи един против различен дребни и огромни играчи, че даже и политически сътрудници. Това е историята на Закона за административно контролиране на икономическите действия, свързани с пегрол и артикули от петролен генезис, добил популярност като закона за горивата. Едни настояват за него, че ще пресече сивата стопанска система и ще върне в хазната 1 милиарда лева, а други - че ще съсипе дребния бизнес.

Настъпват промени

Новите разпореждания ще влязат в действие от 29 януари, а осъществяването е поверено напълно на министъра на стопанската система. От тази дата всички петролни компании ще би трябвало да минат през регистрация в икономическото ведомство. За задачата в средата на декември предходната година бе основано профилирано звено - дирекция "Регулиране на стопански действия ".

За да бъдат включени в регистъра, ще е належащо компаниите да дават отговор на избрани условия. Например притежателите на данъчни хранилища да имат уставен капитал в размер на 1 млн. лева, а търговците на дребно - 20 хиляди лв.. Това бе един от противоречивите моменти, който активизира митингите на дребни играчи на пазара. Според покровителите на тези текстове обаче тъкмо регистрационният режим ще пресече сивата стопанска система и ще върне в хазната "заветния милиард ".

Отделно, фирмите ще са принудени да дават обезпечения, които да се употребяват за погасяване на техни задължения към страната при положение на неплатежоспособност или банкрут. Петстотин хиляди лв. ще е обезпечението за търговия на едро с петролни артикули и газ. Също толкоз ще е то и за предпазване на горива отвън данъчни хранилища. За търговия на дребно ще се желаят 20 хиляди лв.. Такава ще е сумата и при компаниите за пълнене на бутилки с полутечен газ. А за дистрибуцията на газ в бутилки - 100 хиляди лв..

Изискванията за даване на банкови гаранции разделиха най-сериозно сектора, а оттова и политиците. Напрежение породи при "Обединените патриоти ". От НФСБ на Валери Симеонов акцентираха, че въпросните обезпечения може да са финансова тежест и в последна сметка да доведат до централизация в бизнеса с горива и недопускане на дребните компании до пазара. Хората на Симеонов предупреждаваха също по този начин, че това е нарушаване на разпоредбите на Европейския съюз и може да се стигне до наказателна процедура за страната.

Обвиненията в лобизъм

Изготвянето и приемането на закона за горивата бяха придружени от непрекъснати обвинявания в лобизъм в интерес на огромните играчи, членуващи в Българската петролна и газова асоциация. Критиците му твърдяха и че той преднамерено е импортиран от депутати, а не от държавното управление, с цел да се избегне публичното разискване. "БАНКЕРЪ " обаче научи, че асоциацията е желала да се организира такава процедура, само че от "Дондуков " 1 решили, че това много ще забави приемането на норматива, и по тази причина решили той да бъде импортиран за разглеждане от отрасловата комисия в Народното събрание - за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабандата. Само че точно нейното последно съвещание ускори подозренията за лобизъм. На него се направиха голям брой устни оферти за промени в текстовете, имаше известно недоумение от страна на депутатите, а за похлупак медиите бяха "помолени " да изоставен съвещанието, с цел да не си "правят излъчвания ".

"Когато вкарваме касови апарати, ги вкарваме на всички места и не ни интересуват дребни и огромни. Важното е да се регистрират. Сто осемдесет и един от дребните търговци дължат 270 млн. лева на страната. После за какво има дедесарски компании и за какво не можем да си съберем парите. Това е методът, по който можем да ги съберем ". Така ръководителят на комисията и народен представител от Вътрешна македонска революционна организация Емил Димитров - Ревизоро заключи законодателната самодейност.

"Жълти жилетки " и в България

Въпреки че законът мина сполучливо през парламентарната цедилка, наподобява, че недоволството против него надалеч не е завършило. Малките играчи се заканиха, че след Нова година още веднъж ще излязат на митинги. Представителите на Националното съдружие на търговците и превозвачите на горива ще бъдат облечени с "жълти жилетки ", сходно на французите, които от началото на зимата интензивно стачкуват. "Държавата има интерес от високи цени на горивата - колкото е по-голяма цената, толкоз по-голямо Данък добавена стойност влиза във фиска. Имаме монопол и картел сред страната и "Лукойл ", означи представителят на сдружението Симо Симов.

Дали митингите ще доведат до някакъв съответен резултат е мъчно да се каже. Но да не забравяме въпреки всичко, че през април предходната година земеделските производители заплашиха с митинги против Закона за горивата, стигна се до среща сред браншовата им организация и премиера Бойко Борисов и в последна сметка те бяха извадени от обсега на норматива.

Ниски упования към Комисия за защита на конкуренцията

В началото на ноември 2018-а Комисията за защита на конкуренцията стартира нов секторен разбор на пазара на горива. Той съответства с всеобщи митинги поради покачващите се цени на дизела и бензина. Очакванията за някакви положителни за хората резултати обаче са прекомерно ниски - антимонополистите направиха значително инспекции на този пазар и те не доведоха до нищо. За последно бе открит дъмпинг от страна на веригата бензиностанции на Веселин Марешки, след което нарушаването беше несъмнено като леко. Наложената глоба от 0.1% от оборота на "Трейднет Варна " се равнява на малко над 175 хиляди лв.. Проверка имаше и през октомври 2016-а. В началото от комисията уверяваха, че имат безапелационни доказателства за договаряне на цените сред водещи вериги. Но няколко дни след последните парламентарни избори производството бе прекъснато.

Картел не бе открит и при инспекциите през 2012-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР