Как да се храните, за да поддържате здравето на щитовидната

...
Как да се храните, за да поддържате здравето на щитовидната
Коментари Харесай

Консумирайте тези храни за здрава щитовидна жлеза

Как да се храните, с цел да поддържате здравето на щитовидната жлеза, намалявайки риска от развиване на болести като хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм? Това е един от най-често задаваните въпроси от пациентите към ендокринолозите.

Дина Адимоолам, лекар по медицина, ендокринолог, дава някои препоръки за това какви храни да включите в диетата си, с цел да помогнете на щитовидната си жлеза.

Щитовидната жлеза е единственият орган в нашето тяло, който създава хормони. Те играят основна роля за поддържането на естественото действие на всички органи в тялото ни – от сърдечната активност до дефекацията, припомня лекарят, написа actualno.com.

Когато нашата щитовидна жлеза не действа вярно, това може да докара до понижаване или увеличение на производството на хормони на щитовидната жлеза.

Храни за здравето на щитовидната жлеза

На първо място, това са артикули с високо наличие на селен, омега-3 мастни киселини, витамин D, антиоксиданти и цинк. Добавянето на тези хранителни субстанции към вашата диета може да понижи възпалението и да насърчи производството на хормони от жлезата.

Бразилските орехи са мощен източник на селен – една ядка дневно е задоволителна. Също по този начин е значимо да ядете риба (риба звук, камбала, сардини и др.), гъби, сирене, фасул и леща, както и миди.

Омега-3 мастни киселини се намират в мазни риби като скумрия и сьомга. Черен дроб на тресчица, ленени семена, семена от чиа, орехи, соя също ще оказват помощ.

Един от най-хубавите източници на антиоксиданти са горските плодове: боровинки, ягоди, малини, касис, годжи бери. Тъмният шоколад, някои билки и подправки (карамфил, риган, шафран), орехи и пекан също би трябвало да се употребяват умерено.

Много цинк се съдържа в стриди, говеждо, пуешко, свинско, леща, овесени ядки и тиквени семки.

При хипотиреоидизъм е значимо да се заобикалят модифицирани храни, които съдържат консерванти, изкуствени хранителни оцветители и аромати.

Какво е хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм

Здравословното и уравновесено хранене е ключът към здравословното действие на коментираната жлеза.

Хипотиреоидизмът е здравно положение, при което тялото не създава задоволително тиреоидни хормони. Повечето хора с проблеми с щитовидната жлеза имат хипотиреоидизъм, а не хипертиреоидизъм.

Симптомите на хипотиреоидизъм включват:

- нараснала отмалялост

- чупливи нокти

- суха кожа

- меланхолия

- ненадейно наддаване на тегло

Хипертиреоидизмът е положение, при което тялото създава прекалено много хормони на щитовидната жлеза заради свръхактивна щитовидна жлеза.

Симптомите на хипертиреоидизъм включват:

- интензивен сърдечен темп

- диария

- нараснало изпотяване

- безпокойствие

- затруднено заспиване

- неочаквана загуба на тегло

Най-често хипертиреоидизмът се предизвиква от други болести, в това число болест на Грейвс, токсична мултинодуларна гуша или отровен аденом.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР