Как да постъпите, ако сте започнали нова работа, но срещате

...
Как да постъпите, ако сте започнали нова работа, но срещате
Коментари Харесай

Да напусна ли новата си ужасна работа или да изчакам нещата да потръгнат?

Как да постъпите, в случай че сте почнали нова работа, само че срещате редица компликации и се чувствате нещастни?    Кариерните специалисти са на мнение, че даже в най-предизвикателната обстановка е значимо да търсите положителните сигнали и благоприятни условия за напредък.    Разбира се, допустимо е да сте в обстановка, в която навременното ви овакантяване, е най-здравословното решение за вас. Например, става известно, че би трябвало да работите по 12 часа дневно и едвам успявате да си поемете мирис преди да ви връхлети идващият огромен план, до момента в който мениджърът ви въобще не си дава сметка с какъв брой задания сте затрупани и не получавате никаква противоположна връзка от него. Единственото „ позитивно “ нещо е, че работите отдалечено, тъй като изпадате в бурни прочувствени положения, които най-малко остават скрити за другите.    Несигурната икономическа конюнктура в допълнение усложнява положението ви, карайки ви да се чувствате отговорни, че се подготвени да зарежете добре платена работа поради прочувствения си комфорт.  Как да преценим дали нещата могат да се подобрят или просто би трябвало да напуснем?   Ребека Найт се пробва да даде отговор на този въпрос в Insider, разказвайки персонална история. „ Преди години, когато бях на нова работа от няколко месеца, един другар ме попита дали ми харесва. Отговорих сдържано, че още не съм сигурна — не беше минало задоволително време и към момента търсех своя път. Всичко това бяха извинения: искрено мразех работата си, само че мислех, че би трябвало да дам повече време – на нея и на себе си “, споделя Найт.    Нейният другар обаче усетил несъгласието и споделил: „ Започването на нова работа е като ново запознанство. Още в самото начало усещаш, дали ще се получи или не. “

Всичко това значи, че въпреки да е всекидневно да се чувствате несигурни, когато стартирате нова работа, високият стрес и прочувствените прояви са знак, че нещо не е наред, разяснява Найт. Основният въпрос е дали това е краткотрайно.  Мъките на растежа   „ Много са тъгите на израстването, когато започнете нова работа “, споделя пред Insider Елизабет Пиърсън, кариерен коуч и създател на книгата „ Career Confinement: How to Free Yourself, Find Your Guides, and Seize the Fire of Inspired Work “.    „ Отново ставаш възпитаник, макар че към този момент си бил абитуриент - и това е некомфортно “. Пиърсън добавя, че смяната постоянно ускорява подозренията в личните ни качества и кара мозъка ни да се концентрира върху слабите ни места – акцентира грешките, които вършим, дилемите, с които не се оправяме, напрегнатата работна атмосфера, която виним за положението си. 

Преживяването по никакъв начин не е здравословно, а главният въпрос е – по какъв начин да си помогнете? Вместо да затъвате в мрачни сюжети и настроения, определете съответните аргументи за своето незадоволство и терзание. Дали това е самата работа или натоварването? Задачите или средата? Дали това е натискът или неналичието на насоки от страна на вашия управител? След като изясните източника на своето служебно злощастие, можете да предприемете идващите стъпки.  Въпроси и стъпки за изясняване на усложнението   Помислете върху въпроса – какво одобрявам в своята работа? (да се надяваме, че все има нещичко). Може би сътрудник, с който обичате да поддържате връзка? Проект, върху който желаете да се задълбочите? Или положения, в които сте напълно погълнати и фокусирани върху дадена активност и задача?   „ Работа, която не предизвика у вас никаква ангажираност и неспокойствие е просто извънредно прекарване. В работния развой би трябвало да чувствате наслада, задоволство и любознание, даже да не е от самото начало “, споделя Елизабет Пиърсън. 

Проведете диалог с вашия управител и обяснете, че имате потребност от повече поддръжка. Изяснете упованията между тях, с цел да си спестите бъдещи разочарования и ненужно напрежение. Попитайте своя управител, какво съответно чака от вас през първите 90 дни на работата. В процеса на диалог може да откриете, че сте били прекомерно строги към себе си.    Ако вашият началник не е задоволително явен и прям, това може да е явен знак, че тази работа не е подобаваща за вас.   Не пропускайте да поговорите и с сътрудниците си. Чрез LinkedIn бихте могли да се свържете с организации, сходни на вашата. Помолете работещите в тях да споделят повече за всекидневието си и дали съществуват избрани цикли в работното натоварване. Целта ви е да разберете дали това, което преживявате, е одобрен работен сюжет или вероятно сте почнали работа в изключително сложен интервал за компанията, който се отразява зле и на вас.

Докато изпробвате тези стъпки, проучете и други благоприятни условия. Тук важат общоприетите препоръки за търсене на работа: актуализирайте автобиографията си и кандидатствайте в компании, които дават отговор на вашите ползи и опит.   Решението да се откажете от сегашния си работен ангажимент е персонално ваше и включва редица финансови и професионални съображения, които би трябвало да претеглите.    Най-мъдрият съвет е да не оставате на работа, която ви кара да се чувствате нещастни. Защото нито една работа не си коства да жертвате психическото си здраве.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР