- Как би повлияло оставането като МВР шеф на Бойко

...
- Как би повлияло оставането като МВР шеф на Бойко
Коментари Харесай

Евелина Славкова: Изборът на министри ще роди първата буря в...

- Как би повлияло оставането като Министерство на вътрешните работи началник на Бойко Рашков, който несъмнено е най-знаковият министър в служебните държавни управления?

- Със сигурност ще е знак, защото ще се приема като предопределение на Румен Радев, а това може да бъде признато като негатив за държавното управление. Второ, сходен ход ще даде образ на кабинета. И той няма да е „ продължаваме напред смяната към по-добро “, а ще е по-скоро реваншистки. Рашков е една от основните фигури в служебния кабинет. И е значимо дали обединението желае да бъде в действителност знак на смяната. С реваншизъм доста пъти сме виждали до каква степен се стига.

И четирите партии знаят, че ще се срутен, в случай че не създадат държавно управление


Оставането на Рашков ще е знак за реваншизъм, не за смяна


Нинова ще има мощен мотив на конгреса - ето, ние отново сме във властта

-------------

- Г-жо Славкова, ще има ли България постоянен кабинет?

- Очакванията са по-скоро, че ще има, от това, което следим като договаряния. Имайте поради, че четирите партии са сложени в обстановка, при която са длъжни да сформират кабинет. Ако не го създадат, при нови избори резултатите на " ИТН ", Българска социалистическа партия и " Демократична България " ще са още по-катастрофални. Да не приказваме за " Продължаваме промяната ", които могат да се окажат в обстановката на Има Такъв Народ.

Въпросът е, че връщайки се в своите партийни централи, ще би трябвало да изясняват по какъв начин са извоювали доста положителни позиции. А позициите въпреки всичко не са безкрайни. По-скоро спорът ще бъде не за политики, а за министерските постове, което постоянно е било ощетяващо за българските жители. Ако има спор, ще бъде кой кое министерство да поеме, а не каква ще е политиката на ведомството. Поне това са моите чувства. Но залагам, че ще има някакъв кабинет.

- Явно политиките мъчно ще спънат съставянето на кабинет, защото цяла седмица за тях говореха?

- По мои наблюдения те търсеха по-скоро това, което ще ги сплоти, и не разясниха това, което ще ги раздели. Причината - разделящото е по-ясно. И четирите партии желаят да вземат участие във властта, надали някой се съмнява в това. По-скоро диалозите бяха меки, консенсусни. Но знаем, че в действителната политика нещата не стоят по същия метод. Дори ГЕРБ в преобладаващата роля имаше проблеми със своите сътрудници от патриотичните обединения, без последните да имат толкоз огромна тежест.

Тепърва ще се виждат конфликтните обстановки, изключително като бъде показан планът за кабинет. Той ще ни даде доста отговори къде е допустимо да има спорове в бъдещите обединения.

- А може ли споровете да избухнат, когато се гласоподава новият бюджет и се види, че не всички обещания могат да бъде изпълнени финансово?

- Конфликти постоянно ще има, даже партиите да са две, представете си четири. Всяка групировка ще желае да резервира облика си пред своите гласоподаватели, изключително тези, които „ пострадаха “ на последните избори в електорално отношение. Даже някои катастрофираха. Конфликти ще има - било за бюджет, било за Северна Македония, било са Истанбулската спогодба. Едно е да вземеш финансово или здравно министерство, друго - противоречивото. По тези елементи ще разчитаме дълголетието на този кабинет.

- Значи, разногласията за министрите ще са първият сериозен тест за четворната коалиция?

- Интересна обстановка, която не сме имали от Тройната коалиция. Дали отговорност ще се носи групово, или всяка партия - за съответното министерство. Например дали " Продължаваме промяната " и Има Такъв Народ няма да скочат на Българска социалистическа партия: не си вършите работата в това министерство.

- Изпреварихте ме с македонската тематика, защото се приказва, че Политическа партия е по-склонна да одобри американските позиции, а знаем чувствителността на българското общество.

- Чуваме го като реплики от Кирил Петков, не като позиции. И те са по-либерално насочени. Северна Македония би трябвало да бъде част от Европейски Съюз, което е значимо за стабилността на района. Това е несъмнено. Въпросът е в историческата фактология. Дали Българска социалистическа партия или Слави Трифонов, който има по-патриотичен облик, биха се съгласили. А тематиката не може дълго време да бъде тъпкана на едно място. Очакват се подкани от всевъзможни типове наши сътрудници. В един миг даже ще бъдем принудени да търсим някакво решение. Това постоянно може да се яви повратна точка. Те са доста.

Увеличението на цените е другата такава. Този кабинет ще влезе в ръководството без бюджет в най-тежките месеци, когато хората са се охарчили по празниците, седят по-често вкъщи и това подвига комуналните им разноски. Новото държавно управление няма да влезе в някаква розова позиция. Нужни са бързи решения. А опит в ръководството имат групировка и половина в лицето на Българска социалистическа партия и Демократична България. Може да настъпи и безпорядък, не го изключвам. Въпреки че Кирил Петков и Асен Василев имат опит като служебни министри, друго е да поемеш тази отговорност. Често си приказваме за 100-те дни на държавното управление, така наречен гратисен интервал. Е, този гратисен интервал няма да го има. Това е изрично.

- Особено в случай че в действителност връхлети тежко новият вариант на коронавирус, да не дава бог, ще би трябвало да се взимат бързи и непопулярни ограничения.

- Няма по какъв начин да ме убеди някой, че се оправяме със здравната рецесия, когато над 200 души дневно умират от коронавирус в България. Нещата са малко безредни. Това трансформира в допълнение хората в конспиратори и антиваксъри. Трябваше да има по-единна позиция, осведомителни акции. Българското общество продължава да се отнася безгрижно към коронавирус, само че няма да огледа с положително око, в случай че новият вариант донесе още по-големи жертви. Правителството ще би трябвало бързо да се заеме със здравната рецесия.

- И децата не вървят на учебно заведение, единият министър афишира 4,5 милиона теста в наличност, другият - 400 000…

- Другият доста тежък проблем без съответно решение. Представете си едно дете, което още в първи клас е минало онлайн! Каква голяма вреда в учебен проект. Представете си необразовани родители, които или нямат таблети, или не могат да оказват помощ на децата си в първите стъпки на образованието. Тези деца по какъв начин учат! Ние бяхме на толкоз високи позиции по просветителна неначетеност. С оглед на тази некомпетентност по време на коронавирус рецесията можем да се „ качим “ на безусловно първите места. Генерираме потомство, което е многофункционално необразовано. А тестванията удостоверяват за хаоса, поради който хората все по-малко имат вяра.

- При тази картинка излиза, че най-здравословно е да си като ГЕРБ - в съпротива?

- Опозицията е най-хубавата позиция по принцип, само че в този момент е най-хубавото време да си в съпротива.

- Ще печели ли и „ Възраждане “, които влязоха с гневна антиваксърска акция, а не поради русофилски позиции?

- Първо, те са единствените националисти и заеха това поле след неуспеха на патриотичните обединения. Винаги има гласоподаватели в този бранш. Но „ Възраждане “ съумя тъкмо с помощта на говоренето против ограничения, ваксини. Дори съм прелестно сюрпризирана, че тази ниша не е толкоз огромна. Тази партия можеше да има и по-добри резултати.

- Може ли спомагателни проблеми на новото държавно управление да основат вътрешните спорове в партиите, най-много в Българска социалистическа партия, където войната е очевидна?

- Две от партиите претърпяват вътрешни рецесии. Имаме договаряния от страна на двама водачи, които са в оставка. Възможно е " Демократична България " да има нов водач, до момента в който при Българска социалистическа партия ми наподобява по-малко евентуално. При демократите е по-индивидуално структурирана партията, до момента в който в Българска социалистическа партия занапред ще се разиграват обстановки. По-скоро Нинова ще остане.

Говорим хипотетично ​- гласоподава се нейната оставка в обстановка, в която Българска социалистическа партия е договорила няколко министри, а даже се загатва вид самата Нинова да е ръководител на Народното събрание. Аз слагам последното под въпрос, само че е в областта на хипотезите. Нинова отива на конгреса и споделя - извинявайте, само че ние скоро не сме били по-добре, тъй като и с повече гласове не сме били във властта, а в този момент имаме министерства, имаме хора по разнообразни места. Ами това е много мощен мотив!

- Да чакаме ли около абсурда с ДКК първата работа на новата власт е да почисти така наречен „ втори ешелон “ на властта?

- Със сигурност. Всеки желае да постави свои хора, на които има доверие. Но това не го следим за първи път. Сега стартира от служебния кабинет. За страдание, ние нямаме устойчива администрация. Това е доста значимо, тъй като видяхме една Белгия по какъв начин функционираше дълго време умерено и без държавно управление. Само тъй като администрацията е отлична машина.

ВИЗИТКА


Евелина Славкова е социолог и политически анализатор. Завършва бакалавър по социология и магистър по политически мениджмънт в СУ „ Св. Климент Охридски “. Съосновател на Изследователски център „ Тренд “. Славкова има зад тила си извършени повече от 200 електорални, обществени и маркетингови изследвания. Повече от 5 години участва постоянно като анализатор на настоящите политически и обществени събития по българските медии.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР