Живущите в блокове с асансьори трябва да съберат солидна сума

...
Живущите в блокове с асансьори трябва да съберат солидна сума
Коментари Харесай

Важно за живущите в блокове с асансьори: Пригответе си 500 лева

Живущите в блокове с асансьори би трябвало да съберат солидна сума до края на годината: 

Близо 500 лв. ще коства на един вход да извърши условието на евродиректива, която ни задължава до края на годината да инсталираме защитни щитове под кабината на асансьорите. 

От началото на 2019 година с такива щитове към този момент са всички асансьори в публични здания, които първи инсталираха защитното средство.

Това не е просто следващата евродиректива, транспонирана в националното ни законодателство, а избавително решение за хората, разяснява в изявление за Българска телеграфна агенция Григор Къшов, основен шеф в основна дирекция " Инспекция за държавен механически контрол " в Държавната организация по метрология и механически контрол (ДАМТН).

По думите му статистика демонстрира, че най-вече злополуки се случват при опитите ни сами да излезем от затънал сред етажите асансьор, когато рискът да пропаднем в шахтата е голям.

По тази причина специалистът още веднъж подсети, че при повреда на асансьора е наложително да изчакаме експертна помощ, а техническите екипи би трябвало да са при нас до един час.



Наредбата

Заради честите произшествия при самоизваждане от 2024 година ще бъде наложително в жилищните здания под всеки предел на асансьорната кабина да има защитен железен щит по цялата ширина на разположената пред нея шахтна врата, планува Наредбата за безвредна употреба и механически контрол на асансьори. Целта на защитния щит е да удължи кабината и да защищити хората от проваляне в шахтата.

Щитовете ще би трябвало да бъдат инсталирани под всички асансьори, които са въведени в употреба преди 2014 година, когато са признати измененията в текста на Наредбата, с които се задължават всички новомонтирани асансьори да имат такова защитно оборудване.

Тази мярка е част от десетте оферти за повишение на сигурността на асансьорите, според европейски стандарт БДС EN 81-80:2003, признат и в България.

Експертът подсети, че стандартът важи за всички европейски страни, само че въпрос на национално законодателство е решението кои от тези ограничения за обезопасяване да бъдат признати.

В раздел възстановяване на сигурността на съществуващи асансьори - Дъждовни води, бр.27 от 2014 година, са признати следните ограничения:

-  Монтирано устройство за надзор на товара;

-  Аварийно осветяване в кабината;

-  Осветление в шахтата на асансьора;

-  Стоп бутон върху покрива на кабината;

-  Стоп бутон в шахтата на асансьора;

-  Аварийно алармено устройство в кабината на асансьора;

-  Предпазен щит под кабината на асансьора. 

Срокът за слагането на защитните уреди ще бъде спазен

Според Григор Къшов срокът за слагането на защитните уреди ще бъде спазен, тъй като инспекциите на Агенцията демонстрират, че хората са дейни и всеобщо слагат щитове под асансьорите, а София е водач, тъй като явно има най-вече асансьори и най-вече компании, които се занимават с монтажа на защитните уреди.

Общо в страната има малко над 79 454 асансьора, от тях 14 891 уреди са под държавен контрол, като става дума за асансьори в публични здания, а 64 563 се управляват от частни инспектори.

Един от проблемите, който е и общоевропейски, е неналичието на асансьорни техници, макар че тази специалност в България е предпазена, разяснява специалистът. 

Наредбата задължава след края на тази година ползвателят и лицето, което поддържа асансьора, да спрат неговата употреба и да уведомят съответния районен отдел на Главна дирекция " Инспекция за държавен механически контрол ". 

Съоръжението може да бъде пуснато едвам след монтирането на щита, което съгласно специалиста лишава сред два и три часа. Ако щитът не е инсталиран, глоба се планува както за етажната благосъстоятелност, по този начин и за компанията, която го поддържа, в случай че не го е спряла. Глобите варират от 500 до 10 000 лв., разяснява Къшов.

Всички асансьори в България към този момент са с разговорно устройство

Вече не ни прави усещане, че всеки асансьор в публичните и жилищните здания в България има разговорно устройство, което ни подсигурява, че 24 часа ще има кой да ни помогне, в случай че ненадейно оборудването е заседнало сред етажите, подсети специалистът.

При непрекъснатите инспекции на Агенцията това устройство е също обект на ревизия. За интервала от 1 януари 2022 година досега са издадени актове за определяне на административни нарушавания за асансьори, както следва:

-  Експлоатиращи се без механически обзор – 16 броя;

-  Нефункционираща двустранната връзка – 10 броя;

-  Не са регистрирани или не са пуснати в употреба от органите за механически контрол или не им е осъществен първичен и/или периодически механически обзор – 18 броя.

Глоби се постановат на поддържащите компании и те са също сред 500 и 10 000 лв..

Най-честите нарушавания обаче са свързани с това, че оборудванията не са минали механически обзор. Той се прави един път в годината и удостоверение за това е подложен стикер в кабината на асансьора с името на компанията, която е направила надзора, датата на последната ревизия, както и на идната инспекция.

По закон етажната благосъстоятелност – в лицето на частен домоуправител, или избран от общото заседание домоуправител, са задължени да заявят такава инспекция от компанията, с която е подписан контракт за контрол на асансьора. Глобите при несъблюдение на това обвързване са в аналогични на предходните размери. 

В годишния техническия обзор влиза и инспекцията на положението на въжетата, в това време обаче всеки месец определеният от етажната благосъстоятелност механик е длъжен да ревизира образно въжето за скъсани влакна, като при четири скъсани, асансьорът се стопира от придвижване, изясни специалистът.

Предстоят годишни механически прегледи на асансьорите в хотелите преди летния сезон

Предстоят годишни механически прегледи на асансьорите в хотелите преди летния сезон, като обвързване на хотелиерите е да ги изискат от надзорните органи, заяви специалистът. Извън това Агенцията прави изключителни инспекции на оборудванията и към този момент такива е имало в Бургас, предстоят в Южна България и в останалите райони на страната. 

Какъв е експлоатационият период на асансьора?

Нито един производител не е показал данни за експлоатационния период на един асансьор. Животът на това оборудване, както и на жилищните здания, зависи от метода, по който ги поддържаме, разяснява специалистът.

Има доста остарели асансьори, които са в обичайно положение, тъй като от време на време им се подменят избрани детайли или елементи, с което животът им се удължава, само че има и нови, които не са в положително положение, подсети Григор Къшов и добави, че жителите на панелни блокове могат да бъдат спокойни за асансьорите си, в случай че редовно се грижат за тях.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР