Живеем във време, в което идеята за “безгрижното детство все

...
Живеем във време, в което идеята за “безгрижното детство все
Коментари Харесай

Помогнете на своето дете да се справи със стреса и тревожността

Живеем във време, в което концепцията за “безгрижното детство ” от ден на ден наподобява просто неясен сантиментален спомен от годините на соца. Днес типичното дете е изложено на повече стрес, и то от друг темперамент.

Животът в огромните градове, напрегнатите родители, повишените условия в учебните заведения вършат днешните деца по-натоварени и тревожни. В известна степен, те съумяват да се пригодят към изискванията на живот. Но имат потребност и от родителското схващане и подпомагане, с цел да се оправят със напрежението.

Важно е всеки родител да разбере, че в случай че не насочи детето към здравословни способи за понижаване на напрежението, детето рискува да посегне към не толкоз безобидни други възможности. Замислете се – и ние вършим същото. Когато сме под мощен стрес, не е необичайност да се утешим с мазна храна, чаша (или няколко) вино или с цигара. Прочетете още: Семейните ритуали, които значат доста за вашето дете

Американският психолог Лин Лайънс, която е експерт в лекуването на напрежението в детска и юношеска възраст, дава 6 съвета на родителите, с които да оказват помощ на детето.

1. Не запълвайте дневната стратегия на детето до последната минута

Училище, домашни, спорт, езикова школа. От напълно дребни децата би трябвало да поемат куп отговорности. Но е извънредно значимо в тази натоварена скица на всекидневието да им остава време, в което просто да бъдат деца – да си починат и да поиграят.

2. Уверете се, че има време за игра

Ако се уловите, че  преследвате детето с някакви задания във всяка свободна
минута, коригирайте се. А в случай че самото дете е прекомерно съзнателно и единствено не
отделя време за отмора, изведете го някъде, с цел да поиграе. Събирайте го с други деца, а когато времето е хубаво, планирайте занимания навън.

3. Сънят би трябвало да бъде приоритет

Точно по този начин, през днешния ден не е необичайност децата да страдат от недоспиване. А това ви подсигурява, че ще са в неприятно въодушевление и разконцентрирани, а това утежнява и представянето им в учебно заведение. Създайте им подобаваща среда вкъщи – дано си лягат едновременно, а най-малко час преди този момент да не гледат телевизия и да не се занимават с компютъра.

4. Научете детето да се вслушва в себе си

Когато е раздразнително или страда от главоболие, това постоянно е знак за отмалялост или несъразмерен стрес. В такива моменти, детето би трябвало да умее да си даде няколко минути за релакс –  да подиша чист въздух, да се разноски, а в случай че е у дома – да подремне.

5. Намалете напрежението у вас самите

Много значим факт е този, че уплашените родители отглеждат уплашени деца. Няма метод когато вие цяла към този момент пуфтите нервно и си разменяте заядливи реплики, детето ви да е умерено. Затова бъдете доста осъзнати за това какъв психоклимат създавате вкъщи. Ако се прибирате извънредно нервни от работа, може би е по-добре първо да вземете една топла вана, или да потренирате десетина минути на тренажора… Каквото и да е, стига да ви отпусне и да ви върне усмивката. Едва тогава се заемете със фамилните отговорности.

6. Научете детето, че е обикновено да се бърка

Разбира се, когато то позволява неточности, нашата работа е да му посочим това и да разбираем кое е вярното. Но внимавайте – намесата ви би трябвало да е спокойна, не да карате малчугана да се усеща като цялостен неуспех. Дете, което се опасява да не допусне и най-малката неточност, нормално пораства смазано от свръхочаквания към себе си и се трансформира с подтиснат възрастен човек, некадърен да поема самодейност.

Още от MissBloom:

Помощ за превъзмогване на напрежението в учебно заведение

Изненадващо изобретение за децата на разграничени родители

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР