Жителите на софийското село Кокаляне са изпратили множество възражения срещу

...
Жителите на софийското село Кокаляне са изпратили множество възражения срещу
Коментари Харесай

Кокаляне настръхна срещу новия устройствен план на селото

Жителите на софийското село Кокаляне са изпратили голям брой възражения против плана за нов Подробен организационен проект на обитаемото място и на вилната му зона, стана ясно по време на съвещанието на комисията по устройство на територията в Столичния общински съвет. Представянето на плана е планувано за на следващия ден в постройката на кметството в Кокаляне, след което хората ще имат още седмица за внасяне на писмени мнения, отзиви и оферти. Общественото разискване на новия Подробен устройствен план на Кокаляне ще се състои на 25 февруари.

Собственик на парцел е сезирал районната администрация, че препоръчаният Подробен устройствен план узаконява намаляването на площта на урегулирана през 1970 година общинска улица, заяви общинският консултант на Българска социалистическа партия Диана Тонова. " Ходих и на място, където нещата са още по-зле. От 4-метрова улица сега в една част тя е необятна 1,5 м. и се постанова заднишком да минаваш около парцелите. Според документите оградата на проблематичния парцел е по линията на кадастралната карта, само че на процедура тя е във вътрешността в улицата. Това нещо не би следвало да се узакони в този вид в случай, че непрестанно приказваме за неналичието на инфраструктура в разнообразни региони ", разяснява Тонова.

Главният проектант на София Здравко Здравков разясни, че през вчерашния ден е провел среща с кмета на регион " Панчарево " Николай Гюров. Здравков съобщи, че е упълномощил на общинското дружество " ГИС-София " да ревизира документите и да откри дали оградата е сложена законно.

Срещу новия проект на Кокаляне има и доста други възражения. Собственици на парцели на ул. " Лъката " са срещу плануваното уголемение на улицата от 4 м. на 5 м. Според тях това би било неправилен разход на пари, защото по улицата с коли минават единствено жителите на 5-6 къщи. Освен това доста от тях са укрепили парцелите си с подпорни стени, които планът планува да унищожи. " По улицата в настоящия й тип минават и камионите, които обслужват септичните ями, и тези, които зареждат парцелите ни с битово гориво. Какъв е смисълът тя да се разшили с по 50 см. от страна, които не вземат решение никакъв проблем ", разяснява Петър Малиновски.

" Макар и късно, районната администрация въпреки всичко се е сетила за нас (ПУП-ът е направен в мандата на някогашния кмет на " Панчарево " Димитър Сичанов от ГЕРБ, който загуби последните избори през 2019 година - б.р.). Бихме ги призовали да включат в плана част " Газоснабдяване " и да ни прекарат газови връзки, както и по този начин жадуваната канализация ", написа в мнението на Кирил Казанджиев.    

" Всички възражения ще бъдат взети поради при крайното решение, а органът, който ще утвърди ПУП-а, е Столичният общински съвет ", разяснява проектант Здравков.

 

Здравен риск

Жители на Кокаляне се оповестиха и против провеждането на плануваното за на следващия ден показване на новия Подробен устройствен план. Те считат, че залата в кметството, където ще се организира то, е прекомерно дребна за интереса, който се чака, и че скупчването на доста хора ще усили риска от заразяване с COVID-19. От регион " Панчарево " оповестиха за " Сега ", че средствата ще се организира, както е планувана, и че ще бъдат взети всички ограничения за сигурност на присъстващите.  

      
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР