Жените и мъжете се справят със стресови ситуации по различни

...
Жените и мъжете се справят със стресови ситуации по различни
Коментари Харесай

6 женски метода за облекчаване на стреса

Жените и мъжете се оправят със стресови обстановки по разнообразни способи и с цел да се успокоите и възстановите, няма потребност да вършиме нищо свръхестествено. Ето няколко елементарни метода за облекчение на напрежението, които са подобаващи за всяка жена.

1. Шопинг

Традиционен метод за освобождение от напрежението е извършването на покупки. Отделете време за малко шопинг, в идеалния случай целият ден, само че в случай че нямате доста свободно време, то най-малко една вечер.
Не е нужно да купувате нещо скъпо, с цел да зарадвате себе си: това може да е нова рокля, книга, украшение или на ниска цена, само че вкусно лакомство, което от дълго време желаете да опитате. Може да бъде играчка за вашето дете или някакъв подарък за брачна половинка ви: представете си по какъв начин вашите близки ще бъдат щастливи, когато го получат от вас.
В края на шопинга можете да си позволите да прекарате известно време с другарка на чаша кафе или чай в обичаното си кафене. Намерете време за себе си – по този начин ще ви бъде по-лесно да забравите неудачите си и да се разсеете от дразнещите фактори.

2. Масаж или ароматерапия

Спите неприятно, чувствате крах на силите, нервност и тревога? Всичко това са признаци на стрес! За страдание, няма панацея за този проблем, макар че положителният масаж може доста да усъвършенства положението. Действа магията на докосването и по тази причина всяка жена постоянно би трябвало да се записва за подобен сеанс. Мнозина възприемат тази процедура единствено като лекуване (например, когато има проблеми с гърба) или като метод да се поглезят. Но в действителност масажът ужасно облекчение на напрежението. Масажът влияе върху нервната система. Според изследвания масажът понижава равнището на адреналина и норепинефрина (хормони на стреса) и покачва равнището на хормоните на щастието (допамин и серотонин) с 30%. Може би този метод носи най-голяма изгода.
Ароматерапията е едно от най-мощните естествени средства за балансиране на нервната система, справяне с хроничния стрес и тревога. 

 стрес

3. Медитация

Друго настоящо средство за освобождение от напрежението е медитацията. Най-добре е да вършиме медитация вкъщи, където никой няма да ви смущава и където ще сте в нормалната си конюнктура. Настройте се на приятна за вас вълна, създайте атмосфера на релакс и успокоение към себе си, да вземем за пример запалете свещи или благовония с прелестен за вас мирис. Включете мудна музика и не забравяйте да изключите телефона - на всички позвънявания може да си позволите да не отговаряте за половин час.

След това би трябвало да пандизите очи и да се концентрирайте върху дишането: дишайте надълбоко и умерено, старайте се да се освободите от ежедневните си проблеми. Разбира се, първия път ще бъде по-трудно, защото битовите паники постоянно изцяло завладяват съзнанието ни и не ни разрешават да се отпуснем. Въпреки това, пробвайте се да се концентрирате единствено върху вътрешното си положение.
Старайте се да не мислите в този миг за нищо, оставете мислите да текат свободно. Ако това не се получи, помислете за нещо допустимо най-приятно за вас, да вземем за пример, за среща с обичания човек, за някое красиво място или за спокойна музика, която свири към вас. След известно време ще почувствате, че раздразнението и умората ви напущат.

 стрес

4. Кинотерапия

Кинотерапията е нов тип психическа помощ. Влиянието на киното върху душeвността и тялото се учи от неврокинематиката, просвета, която изследва връзката на другите страсти със звуците, монтажните резултати и разпознаваемите сюжети. Изследователи от Мичиганския университет са потвърдили, че до момента в който гледате сантиментални филми, се създава прогестерон. Този хормон освен оказва помощ за понижаване на тревогата и напрежението, само че също по този начин покачва половото увлечение и удовлетворението от общуването с обичаните хора. Докато гледа, фенът се асоциира с героите на сантименталните филми и изпитва еуфория. Преживявайки позитивно любовно прекарване с героите, човек неумишлено задейства поощряващ механизъм в избрана част от мозъка. Поради това тялото стартира да се „ лекува “ благодарение на задействани невронни мрежи - възприятието на обич работи като мощно болкоуспокояващо.

Освен това смехът при гледане на комедии укрепва имунната система: създава антитела и бели кръвни кафези, които се борят с възпаленията и вирусите. Гледането на комедии е целесъобразно в интервали на стрес, защото смехът облекчава напрежението и блокира страха.

5. Занимания с фитнес или спорт

Физическата интензивност е чудесна за облекчение на напрежението. Занимавайте се със спорт: правете вечерно тичане, ходете на фитнес, бийте боксова круша или въртете педали върху тренажора - това е потребно освен за възстановяване на фигурата ви, само че и за психическото положение.
Изводите на редица самостоятелни изследвания удостоверяват, че хората, които водят деен метод на живот и спортуват постоянно, са по-устойчиви на дразнители и по-малко податливи на стрес, за тях е по-лесно да се оправят с сложни обстановки. Редовната физическа интензивност вдъхва убеденост в личните сили, спомага за повишение на самочувствието и за поддържане на положително въодушевление даже в най-трудните обстановки.

 стрес

6. Шоколад

Известно е, че шоколадът покачва равнището на серотонин в организма, което от своя страна способства за производството на ендорфини, по този начин наречените хормони на щастието. Така че превъзходен метод да се отпуснете е да сложите парче шоколад под езика си и да го почувствате по какъв начин постепенно се топи в устата ви, до момента в който химическите реакции на тялото ще ви основат чувство за дребна еуфория. Само внимавайте с порциите: шоколадът е висококалоричен артикул, само че всяка жена може да си разреши 25 г без боязън.



 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР