Жалба за съучастие в отвличане и принудително изчезване във връзка

...
Жалба за съучастие в отвличане и принудително изчезване във връзка
Коментари Харесай

Внесоха жалба срещу саудитския принц Мохамед бин Салман за съучастничество в отвличането и изчезването на Джамал Хашоги

Жалба за съучастничество в похищение и наложително изгубване по отношение на убийството на журналиста Джамал Хашоги беше подадена през днешния ден в Париж против саудитския принц Мохамед бин Салман, който е на посещаване във Франция, оповестиха две неправителствени организации и техният френски юрист, представени от Франс прес.

В жалбата от четиридесет и две страници се споделя, че Мохамед бин Салман, прочут като МБС, " е съизвършител в отвличането и измъчването на Джамал Хашоги, последвано от неговото изгубване в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 година Освен това в жалбата се загатва и че на саудитския принц не му се поставя конвой по време на визитата, защото той е престолонаследник, а не държавен глава, показват двете неправителствени организации - " Демокрация за арабския свят в този момент " (Democracy for the Arab World Now - DAWN), учредена точно от Хашоги, и " Международен развой " (Trial International).

Жалбата е подадена като цивилен иск пред ръководителя на съда в Париж тази заран, посочи за Агенция Франс Прес юристът на организациите Анри Туйе. Тази процедура ще разреши започването на следствие, водено от арбитър следовател. Предстои и да бъде избран този арбитър следовател.

Адвокатът съобщи, че с помощта на конвенциите против отвличанията и мъченията френската правосъдна система е способена да стартира сходно следствие против всеки обвинен, който се намира на територията на страната сега на подаване на жалбата, без значение къде са осъществени докладваните закононарушения.

На първо време френското правораздаване ще би трябвало да се увери, че фактически Франция е способена по този въпрос, след това ще има и инспекция на истинността на обстоятелствата, свързани с съответното лице и дали то се употребява с имунитет или не, преди да се стартира гореспоменатото следствие.

Еманюел Макрон би трябвало да одобри през днешния ден Мохамед бин Салман, фактическия началник на саудитското кралство. Двамата ще имат работна вечеря в Елисейския замък.

Присъствието във Франция на престолонаследника, за който това е първа аудиенция в Европа от убийството на Джамал Хашоги, провокира сериозен яд измежду бранителите на човешките права.

" Посещението на МБС във Франция, както и на Джо Байдън в Саудитска Арабия, не трансформират обстоятелството, че Мохамед бин Салман не е нищо друго с изключение на един палач ", уточни пред Агенция Франс Прес Аниес Каламар, която водеше следствието за убийството на журналиста Хашоги от саудитските сътрудници по времето, когато тя беше специфичен докладчик на Организация на обединените нации за извънсъдебните изтезания.

Хроникьор за в. " Вашингтон пост " и критик на саудитската власт, журналистът беше погубен, а тялото му - разчленено на 2 октомври 2018 година в саудитското консулство в Истанбул, в което той отишъл, с цел да получи нужни за неговия брак документи.

Американските разследващи служби обявиха, че Мохамед бин Салман носи отговорност за убийството. Принцът отхвърля да е дал заповед за осъществяване на сходно ликвидиране, макар че сподели, че като общественик по принцип носи отговорност за случилото се.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР