Известният финансист Стив Ханке определи като голяма грешка намерението на

...
Известният финансист Стив Ханке определи като голяма грешка намерението на
Коментари Харесай

Бащата на валутния борд проф. Стив Ханке предупреди за голяма беля, ако еврото се въведе у нас

Известният финансист Стив Ханке дефинира като огромна неточност желанието на българското държавно управление да кандидатства за Еврозоната. Ханке, прочут още като бащата на валутния ръб у нас, е на мнение, че намаляването на регулаторните режими в България ще докара до забележителен растеж на стопанската система на страната. По думите му в изявление за " Дарик " европейските фондове имат кратковременен позитивен резултат и като цяло отрицателно въздействие върху стопанската система.

-Какви са Вашите наблюдения за българската стопанска система?
-Имам наблюдения върху последните години развиване на страната ви и взор в дълготраен проект. Краткосрочните ми наблюдения са свързани с възстановяване на икономическата среда и също по този начин с краха на четвъртата по величина банка КТБ. Но все пак вашата стопанска система съумя да се стабилизира. Налице е растеж, инфлацията е на рационално ниво, на фона на други европейски страни равнището на безработица е доста ниско. Размерът на кредитирането си възстановява равнищата отпреди краха на КТБ. Всичко наподобява в границите на естественото. В дълготраен проект обаче са нужни в действителност огромни промени. Последната огромна промяна в България беше преди към 20 години, с въвеждането на валутния ръб. Ако погледнете Съединените американски щати в съпоставяне със страните от Европейския съюз, Европа отбелязва стопански растеж едвам към %. Шистовият газ докара до същинска гражданска война в Америка. Съюзът и в частност България не влагат задоволително в нововъведения, регулациите са прекалено много. България също би могла да създава шистов газ. Трябва да отбележа, че нещо извънредно значимо за развиването на новаторската стопанска система е образованието, което е проблем в България. И за Европа по принцип. България има капацитет за усъвършенства обстановката за бизнеса. Ако погледнете деликатно, нищо не се е трансформирало във връзка с частния бранш. Брутният вътрешен артикул е 6 хиляди $ на глава от популацията, а може да е 10 хиляди $. Ако в България се трансформират регулаторните режими, стопанската система на България ще означи забележителен растеж.

-Българската стопанска система е подвластна от европейските фондове. Според Вас какви ограничения би трябвало да предприемем, с цел да бъде стопанската система на България по-независима?
-Европейските фондове са същински проблем, тъй като европейските пари са краткосрочни тласъци за развиване на инфраструктурни планове. Всъщност те убиват стопанската система. Погледнете Гърция. Много европейски пари бяха наляти в Гърция и все пак обстановката там е злополучие. Ползата от европейските средства за България е с краткосрочна вероятност, поради инфраструктурните планове. Това финансиране провокира доста корупция, ниска успеваемост. Европейските фондове значат администрация за частния бизнес и понижават капацитета за икономическо развиване.

-Според Вас какъв брой дълго България би трябвало да резервира валутния ръб?
-В България би трябвало да продължи да работи валутният ръб по този начин както е функционирал до момента.

-А какво мислите за Европа на две или три скорости?
-Мисля, че правилото на два или три скорости във времето е деструктивен и изцяло загуба на време. Наличието на две политики е губене на време. Смятам, че концепцията за разделянето на Европа изисква някои страни да се причислят към Еврозоната.

-Вие евентуално знаете, че българското държавно управление се готви да причисли страната ни към Еврозоната? Това неточност ли е?
-Голяма неточност. Абсолютна неточност. Разбирам какво мислят политиците, те желаят финансиране от Европа. Вижте единствено проблемите, които пораждат с Брекзит. Те в действителност желаят на изоставен Европейския съюз. Но това може да се окаже призрачен сън. В последна сметка може и да е добре за тях, само че това обособяване може да се окаже комплицирана задача. Валутният ръб в България действа добре, не са нужни други промени. Вероятно политиците считат, че в случай че България би трябвало се причисли към Еврозоната, Европейската комисия би разрешила по-голямо финансиране за България. Въвеждането на еврото няма да е добре за България, само че евентуално ще е от изгода за политиците.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР