Изтъняването на ледената покривка на Гренландия настъпва все по-навътре в

...
Изтъняването на ледената покривка на Гренландия настъпва все по-навътре в
Коментари Харесай

Откриха нови доказателства за топенето на ледовете в Гренландия

Изтъняването на ледената завивка на Гренландия настава все по-навътре в територията на острова от предстоящото, което най-вероятно ще повиши морското ниво и ще заплаши популацията в крайбрежните региони на планетата, заяви Агенция Франс Прес, като цитира резултати от проучване, оповестени в сп. " Нейчър ".

Учените до момента се концентрират главно върху топенето на ледените шапки. Авторите на новото проучване насочват вниманието си към централните региони на острова, употребявайки данни от спътници, джипиес станции и компютърно моделиране, добави Българска телеграфна агенция.

Резултатите са тревожни - изтъняването на гигантските ледени блокове, покриващи територията на Гренландия, настава на 200 км до 300 км от крайбрежието. Данните са за ледения поток на Североизточна Гренландия, който сформира към 12 на 100 от ледената завивка на острова, само че наклонността евентуално визира цялата територия на Гренландия, както и Антарктика, считат създателите на изследването.

Според тях изтъняването на леда ще докара до повишаване с 13,5 мм до 15,5 мм на морското ниво до края на века.

В отчет предходната година Експертната комисия на Организация на обединените нации предвижда, че ледената завивка на Гренландия може да способства до повишаване с до 18 сантиметра на морското ниво до 2100 година при допустимо най-мрачния сюжет за продължаващо обособяване на парникови газове в атмосферата.

Ледената завивка на острова с дебелина два километра съдържа толкоз замръзнала прясна вода, че може да увеличи морското ниво на планетата с общо над седем метра.

По данни на НАСА главната причина и в този момент за повишаване на морското ниво е топенето на ледовете в Гренландия на фона на обстоятелството, че Арктика се затопля по-бързо от която и да е част на света.

Изтъняването на ледената завивка на Гренландия е необратим развой, само че би могъл най-малко да се забави, в случай че човечеството вземе ограничения за преодоляване на световното стопляне, сподели пред Агенция Франс Прес Шафкат Абас Кан, началник на проучването.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР