Изследователи от Манчестърския университет разработиха нов начин за изучаването на

...
Изследователи от Манчестърския университет разработиха нов начин за изучаването на
Коментари Харесай

Заснеха за първи път атоми, „плуващи“ в течност

Изследователи от Манчестърския университет създадоха нов метод за проучването на течни кафези и го използваха, с цел да снимат за първи път придвижването на обособените атоми в течност. Тяхното достижение би могло да хвърли повече светлина върху основни технологии, свързани с генерирането на чиста сила, както и върху значими биологични процеси.

Изследването на екипа е оповестено в Nature .

Учените слагат солен разтвор сред два пласта графен – 2D материал, основан от въглеродни атоми, подредени в шестоъгълна форма. В рамките на тази клетка те слагат слой от молибденов дисулфид и платинени атоми.

С помощта на трансмисионна електронна микроскопия (TEM) екипът учи по какъв начин платинените атоми се движат по повърхността на материала. За да работи, TEM се нуждае от вакуумни условия. Ето за какво без двата пласта графен, които лимитират течността, това би било непостижимо. Всъщност вакуумните условия трансформират държанието на материала.

„ В нашата работа ние демонстрираме, че се подава подвеждаща информация, в случай че държанието на атомите се учи във вакуум, а не в границите на нашите течни кафези “, споделя водещият създател на проучването доктор Ник Кларк. „ Това значимо достижение е едвам началото – към този момент се опитваме да открием по какъв начин да използваме тази техника, с цел да подкрепяме създаването на материали за устойчива химична обработка, нужни за постигането на амбициозната международна цел, при която чистите излъчвания са нулеви. “

Платинените атоми се намират върху вътрешните повърхности и течността ги размества с доста по-висока скорост, в сравнение с в случай че нямаше каквато и да било течност. Учените също по този начин откриват, че съществуването на солена вода води до промени в желаните от атомите места за покой по повърхността.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР