Израелското външно министерство определи като възмутително и неоснователно гласуването на

...
Израелското външно министерство определи като възмутително и неоснователно гласуването на
Коментари Харесай

Израел е бесен и на Ирландия

Израелското външно министерство дефинира като " възмутително " и " безпричинно " гласуването на Ирландия за оповестяване на заселването на Израел на палестинска територия като противозаконна анексия, оповестява " Айриш екзаминър ".

Ирландия стана първата страна от Европейски Съюз, която съобщи, че израелското заселване на палестинска територия съставлява нелегално анексиране, откакто предлагането на Дайл получи междупартийна поддръжка.

Предложението също по този начин осъжда изселването на предпазеното палестинско население и декларира, че разширението на израелските селища в продължение на десетилетия съставлява жестоко нарушаване на интернационалното право.

Говорител на израелското външно министерство обаче съобщи: " Израел изрично отхвърля възмутителната и безпочвена позиция на Ирландия във връзка с израелските общности в Юдея и Самария ".

" Тази позиция отразява очевидно едностранчивата и опростена политика и следва неприемливите антиизраелски изказвания, които бяха чути в Ирландия по времето, когато жителите на Израел бяха обект на терористични офанзиви от повече от 4000 ракети, изстреляни от Ивицата Газа от терористичната организация Хамас ".

" Предложението, признато в ирландския парламент, съставлява победа за екстремистките палестински фракции. Това предложение отдалечава Ирландия от упоритостта ѝ да способства и да играе градивна роля в израелско-палестинския подтекст. "

Говорителят на външните работи на Шин Фейн Джон Брейди, който внесе предлагането, дефинира гласуването като " исторически миг " и " победа за справедливостта ", което признава правото на палестинския народ на самоопределяне.

Той сподели, че приемането на предлагането за анексиране е същинско отражение на силата на възприятието, което се развива в тази страна при лекуването на палестинския народ от израелския държавен апартейд.

" Ирландия понастоящем е първата страна в Европа, която изрично съобщи без двусмислие, че Израел е направил закононарушението анексиране в окупираните палестински територии ".

Законопроект, който ще забрани вноса от противозаконни израелски селища в палестинските територии, е утвърден, само че чака инспекция на комисия.

Ирландски организации обявиха, че " чакат и се надяват и други парламенти " да последват образеца на Ирландия в това наказание и призоваването на Израел към отговорност.

Каоим де Бара, основен изпълнителен шеф на Trócaire, съобщи: " Това предложение е историческо, защото Ирландия е първата страна от Европейски Съюз, която посочва активността на Израел със заселването с същинското ѝ име - анексиране на палестинска земя ".

" Като се има поради, че Европейски Съюз остава разграничен в готовността си да осъди нарушаванията на човешките права в Израел, едностранните дейности като това са от значително значение. Призоваваме Ирландия в този момент да отиде по-далеч и да стане първата страна от Европейски Съюз, която да забрани търговията с тези селища, като одобри законопроекта за окупираните територии ", добавя тя.

По време на спор преди гласуването държавното управление внесе изменение, което включва наказание на дейностите на " Хамас ", както и на дейностите от израелска страна.

В забележителен ход министърът на външните работи Саймън Коуни съобщи, че мащабът, темпото и естеството на дейностите на Израел съставляват " фактическа анексия ".

Той сподели, че не може да се одобри връщане към " нормалната активност " и разширение на противозаконните селища на окупираната палестинска територия.

" Според мен това към този момент не е алтернатива. Не можем да се върнем към пренебрегването на интернационалното право с разширението на противозаконните селища на окупирана палестинска територия. Не можем да се върнем към насилствените изселвания на палестинци от домовете им в Източен Йерусалим и други елементи на Западния бряг ", разяснява той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР