Израелският президент Ицхак Херцог този уикенд официално връчи мандат за

...
Израелският президент Ицхак Херцог този уикенд официално връчи мандат за
Коментари Харесай

Какво означава за Израел триумфалното завръщане на власт на Нетаняху

Израелският президент Ицхак Херцог този уикенд публично връчи мандат за сформиране на държавно управление на някогашния министър председател Бенямин Нетаняху, с което дългогодишният водач още веднъж се връща на власт. Очаква се Нетаняху да сформира най-дясната коалиция в историята на Израел , отбелязва Асошиейтед прес.

Бенямин Нетаняху си е обезпечил грандиозно завръщане, показва вестник " Таймс ъв Израел ". Петите подред избори в Израел в границите на малко повече от три години бяха необятно обсъждани като референдум за " годността за ръководство " на най-дългогодишния министър председател на страната. И отговорът е явен.

Нетаняху, водач на партията " Ликуд ", загуби своята хватка върху властта през 2021 година, когато опозиционните партии се сплотиха, с цел да сформират коалиция и да го смъкват от власт. Но съдружното съглашение беше нежно и се разпадна през юни. Това докара до изборите при започване на месеца, които Нетаняху, който е обвиняем по обвинявания в корупция, машинация и корист с доверие, в последна сметка съумя да завоюва. Заедно със своите съдружници той си обезпечи 64 от 120-те места в Кнесета (израелския парламент) и по този метод победи служебния министър председател Яир Лапид и неговата коалиция от центристи, десни и леви. Това значи, че Нетаняху и неговите съдружници - комбинация от всемирски еврейски националисти и ортодоксални и ултраортодоксални партии - ще ръководят Израел.

Една от тези политически крайни партии се оглавява от Итамар Бен-Гвир, който беше приет за отговорен през 2007 година за подстрекателство на расизъм против арабите. Той е прочут с това, че насочва закани против някогашния министър-председател на Израел Ицхак Рабин малко преди убийството му от еврейски екстремист през 1995 година. Бил е и деятел в антиарабска партия, която е неразрешена и оповестена за терористична група и към момента изповядва твърдолинейни възгледи. Въпреки това Нетаняху го приема като " законен политически сътрудник ".

" Сега Бен-Гвир желае да оглави израелската полиция като министър на публичната сигурност - само че единствено преди няколко дни той размахваше револвер и призоваваше чиновниците на Гранична полиция да стрелят по араби, хвърлящи камъни ", сподели израелският публицист Давид Хоровиц. И макар че Нетаняху резервира сдържан звук след изборите, включването в ръководството на Бен-Гвир и другите нови съдружници на някогашния министър председател значи, че в Израел е на път да бъде образувано едно от най-десните държавни управления в историята на страната.

Политиката на Израел може да се промени трагично, в случай че бъдат изпълнени даже дребна част от обещанията, дадени от десните политици по време на предизборната акция, считат анализатори, представени от списание " Форин полиси ". Сред тях са промяна на правосъдната система на страната, както и по-агресивна военна позиция по отношение на палестинците на Западния бряг. Дори връзките на Израел със Съединени американски щати могат да бъдат наранени.

Всъщност през последните месеци никой различен въпрос не е занимавал израелската десница повече от амбициозната стратегия за " правни промени ", както ги назовават политиците. Тя включва стъпки, които биха могли да подкопаят независимостта на Върховния съд и основния прокурор, като ги създадат по-зависими от държавното управление, считат специалистите.

" Това може да се окаже повратна точка във връзка с демократичната система на Израел ", сподели Далия Шейндлин, политически пълководец и помощник в мозъчния концерн " Сенчъри фаундейшън ". " Това е едно съвсем протототалитарно гледище, че правосъдната власт е зложелател на народа и че в името на " ефикасното ръководство " тези механизми за надзор и баланс би трябвало да бъдат отстранени ", счита тя.

Шейндлин разяснява, че тези политически оферти вървят ръка за ръка с " еврейския супремасизъм ", пропагандиран от Бен-Гвир и други, изключително що се отнася до палестинците както на Западния бряг, по този начин и вътре в Израел. (Израелските араби съставляват една пета от жителите на страната.) Нетаняху неведнъж обвиняваше отиващото си държавно управление, което за първи път в историята на Израел включваше в обединението си партия на израелските араби, че е подчинено на " поддръжници на тероризма " и " Мюсюлмански братя ".

По думите на Амос Харел, боен анализатор от в. " Аарец ", " расисткото обръщение, което десницата пропагандираше и което я докара на власт... ще има противоположен резултат и може да се излее на улицата - изключително в този момент, когато Бен-Гвир (и Религиозният ционизъм) са част от държавното управление ". Но въпреки всичко Харел и други анализатори чакат от Нетаняху известна последователност в политиката за сигурността. " Няма да е на 180 градуса... и в предишното Нетаняху е показвал, че е извънредно деликатен във връзка с потреблението на мощ ", сподели Харел.

Засилващите се връзки на Израел с няколко арабски страни също може да останат незасегнати. " Ние държим погледа си ориентиран към по-голямата картина. Отне ни повече от 70 години, с цел да стигнем до мястото, където сме през днешния ден. Не мисля, че една смяна (в правителството) ще ни отклони от това, в което сме вложили през последните две-три години ", съобщи почитан министър от Бахрейн в навечерието на изборите в Израел в отговор на въпрос за опцията за съставяне на крайнодясно израелско държавно управление.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР