Използването на свещен текст от Опенхаймер (главният персонаж в едноименния

...
Използването на свещен текст от Опенхаймер (главният персонаж в едноименния
Коментари Харесай

Индия иска цензура на сцена от филма „Опенхаймер“

Използването на заветен текст от Опенхаймер (главният персонаж в едноименния филм на Кристофър Нолан, чито премиера беше на 21 юли) в полова сцена разгневи хиндуистката десница в Индия, написа The Guardian. Членове на държавното управление на BJP споделят, че потреблението на Бхагавад Гита е „ офанзива против индуизма “ и приканват сцената да бъде изтрита от кино лентата. 
Биографичната лента споделя историята на Робърт Опенхаймер, прочут като бащата на атомната бомба, и включва секс сцена, в която физикът, изигран от Килиан Мърфи, чете Бхагавад Гита на своята държанка Джийн Татлок, изиграна от Флоранс Пю.
Думите, които той чете на глас и които превежда от санскрит, са на господ Кришна – „ Аз станах гибел, унищожител на светове “ – откъс, който същинският Опенхаймер си спомня след първата експлозия на изобретената от него атомна бомба. Опенхаймер знаел санскрит.
Присъствието на Бхагавад Гита в средата на секс сцената предиздвикала член на държавното управление на индийската индуска националистическа партия „ Бхаратия Джаната “ (BJP) да назова кино лентата „ офанзива против индуизма “.
В отворено писмо Удай Махуркар, комисар по информацията, сподели, че сцената е „ непосредствено нахлуване против религиозните вярвания на милиард толерантни индуси “. Той твърди, че това се равнява на „ водене на война против индуистката общественост “ и съвсем наподобява като част от „ по-голям скрит план на антихиндуистки сили “.
Анураг Тхакур, министър на информацията и културата, беше измежду тези, които желаеха сцената да бъде отстранена и прикани да се подхващат дейности против индийския орган за узаконяване на филми. Филмът получи оценка U/A, което значи, че родителите би трябвало да преценяват дали е подобаващ за техните деца под 12 години.

„ Опенхаймер “ се оказа много известен измежду индийската аудитория, като взе £1,2 милиона единствено в първия ден на излъчването.

Блокбастърът не е първият, който се сблъсква с десните индуистки групи, откогато държавното управление на BJP пристигна на власт. Телевизионната акомодация на BBC/Netflix на A Suitable Boy също беше упрекната в пострадване на религиозните усеща от висши министри на BJP и беше подложена на полицейски тъжби за сцена на хиндуистко момиче и мюсюлманско момче, целуващи се покрай храм.

Създателите на Tandav, сериал на Amazon, бяха принудени да изтрият и няколко подиуми от него, откакто бяха изправени пред съда и упрекнати от държавното управление на BJP за засегнатост на индуски богове и неуважителен звук към  кабинета на министър-председателя.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР