Използването на социални медии е по-силно свързано с лошо психично

...
Използването на социални медии е по-силно свързано с лошо психично
Коментари Харесай

Социалните медии с най-силно влияние на децата около пубертета

Използването на обществени медии е по-силно обвързвано с неприятно психологично здраве на юноши и младежи през годините към пубертета, сочи ново изследване. Тийнейджърите, които са употребявали обществените медии по-често в тези интервали, са постигнали по-ниски резултати във връзка с удовлетвореността от живота една година по-късно.

Много откриватели споделят, че обществени мрежи като Instagram и TikTok не са отрицателни за всички подрастващи - за някои деца в даден миг от време може да им помогне да се социализират и да изградят взаимоотношения; за други в други моменти това може да е удар по самочувствието им.

Предизвикателството е да се разбере кои младежи са изложени на риск - и по кое време са изложени на риск, тъй че специалистите да могат да разработят тактики, които да им оказват помощ.

„ Юношеството е време на солидна когнитивна, биологична и обществена смяна. Тези промени се свързват със обществените медии по доста забавни способи “, споделя създателят на проучването Ейми Орбен, психолог, който управлява програмата за цифрово психологично здраве в университета в Кеймбридж. „ Вероятно има голяма взаимозависимост сред метода, по който другите хора употребяват обществените медии и по какъв начин животът им въздейства върху потреблението им.

По думите й прогнозирането на психологичното здраве няма по какъв начин да бъде меродавно за всеки, тъй като е комплициран развой и зависи от редица фактори.

За да прегледат връзката, Орбен и нейният екип първо вършат изследване измежду над 72 000 души на възраст от 10 до 80 години в Обединеното кралство. Те са интервюирани до седем пъти сред 2011 и 2018 година и задават поредност от въпроси, които включват удовлетвореността им от живота и времето, което преценят, че прекарват в обществените медии всеки ден.

Стеснявайки се върху подрастващите, екипът откри, че за хората от 16 до 21-годишна възраст, както доста ниската, по този начин и доста високата приложимост на обществени медии са свързани с по-ниска задоволеност от живота. При 10- до 15-годишните няма огромна разлика в удовлетвореността от живота, само че девойките с висока приложимост на обществени медии имат по-ниско задоволство от живота от момчетата.

Екипът също по този начин изследва данни от изследване на 10 до 21-годишни, идентифицирайки обособени прозорци за момчета и девойки в ранните им младежи. Тук високата приложимост на обществените медии е обвързвана с по-ниско задоволство от живота при 14 – 15 годишните момчета и 11 - 13 годишните девойки, или началото на пубертета както за момчета, по този начин и за девойки.

Експертите желаят да основат сходни рамки или рекомендации за обществените медии, които биха могли да оказват помощ да се предпазят изключително уязвимите хора от отрицателни последствия, само че първо би трябвало да се оправят по-добре с казуса - те към момента нямат задоволително схващане за това кой може да се възползва от избран тип помощ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР