Износът и вносът на Китай нараснаха с рекордни темпове през

...
Износът и вносът на Китай нараснаха с рекордни темпове през
Коментари Харесай

Китай отчете нови рекорди при износа и вноса на стоки

Износът и вносът на Китай набъбнаха с рекордни темпове през ноември на фона на възходящото външно търсене към празниците. Междувременно вътрешното произвеждане се възвърне след облекчение на енергийната рецесия, оповестява Bloomberg.

Износът е повишен с 22% на годишна база до съвсем 326 милиарда $, а вносът е повишен с съвсем 32% до към 254 милиарда $, по данни на митническата администрация. По прогнози на икономисти износът трябваше да нарасне с 20,3%, а вносът - с 21,5%.

Според данните продължава мощното търсене на китайски артикули през пандемия. Ако разпространяването на новия вид на вируса принуди някои страни да затворят още веднъж границите си, това евентуално ще е добра вест за китайския експорт, изключително за артикули като персонални защитни средства и устройства за работа от вкъщи.

" Износът през ноември се увеличи, поради сериозното външно търсене ", разяснява икономистът от Societe Generale SA в Хонконг Мишел Лам.

Съединени американски щати са най-голямата експортна дестинация на Китай през ноември. На второ място е Европейският съюз и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. Износът на Китай за Съединени американски щати е повишен с 28,3% през първите единадесет месеца на годината, а вносът от страната се е нараснал с 36,9% за посочения интервал.

Стойността и размерът на вноса на метали и сила нараства през ноември. Обемът при вноса на въглища доближи връх тази година, вносът на природен газ също се повишава, а на суровия нефт доближава тримесечен връх.

Икономиката на Китай обаче е под напън, поради спада на пазара на жилища, който може да попречи на на растежа през идната година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР