Изникват все повече подробности около пристигането на Джо Байдън в

...
Изникват все повече подробности около пристигането на Джо Байдън в
Коментари Харесай

Защо Байдън предрече “тежки години” на Украйна

Изникват от ден на ден детайлности към идването на Джо Байдън в Киев. Самото посещаване, както се оказа, е било авансово контрактувано с Москва като част от „ деескалацията “. В същото време организацията на пътуването е била толкоз секретна, че публицистите е трябвало да предадат телефоните си. Освен това Байдън разгласи няколко неща в Киев, които провокираха изненада в експертната общественост. Сред тях е фантастично количество танкове, обещани от ВСУ.

Неочакваното идване на Джо Байдън в Киев се разисква интензивно в западните медии. Според “Политико ” първичната цел на американския водач е била да посети Полша, където е възнамерявал да се срещне с Анджей Дуда. Освен това чиновниците на Белия дом сякаш разубеждавали Байдън да не върви в Киев, само че той упорствал на своето, написа “Тайм ”.

Прави усещане, че влизането на Байдън на територията на Украйна е било в съгласие с Москва. Според “Асошиейтед Прес ” публични представители на Съединени американски щати и Русия са разискали обезпечаването на „ деескалация “, „ с цел да избегнат всевъзможни неверни калкулации, които биха могли да доведат до директен спор сред двете нуклеарни сили “.

По-късно тази информация беше доказана от съветника по националната сигурност на президента на Съединени американски щати Джейк Съливан. „ Уведомихме Русия, че президентът Байдън ще замине за Киев няколко часа преди заминаването, с цел да се избегне конфликтна обстановка “, сподели той.

Освен това визитата на Байдън в Киев показва работата на Белия дом с публицистите. Въпреки всички искания за независимост на словото и информацията, администрацията на Байдън е изискала от публицистите да предадат телефоните си и да пазят загадка, съгласно “Ню Йорк Таймс ”. Освен това поради Байдън силите за сигурност блокираха по-голямата част от центъра на Киев.

Обиколката на Байдън стартира с църквата " Свети Михаил ". И не инцидентно. По време на полското ръководство над Киев храмът е даден на униатите. По-късно, когато античната столица се връща под контрола на Русия, църквата е реконструирана в бароков жанр и се трансформира в една от отличителните белези на Киев. В руския интервал златният купол е опустошен. Неговите фрески и други съкровища, които съставляват наследството на храма, са " разпръснати " в музеите на Киев, Москва и Санкт Петербург.

С течение на времето църквата е възобновена, само че предадена на разколници от " Киевската патриаршия ". Сега територията на катедралата, дружно с централния комплекс от здания, е под контрола на Православната черква на Украйна, разколническа организация, основана с напъните на Съединени американски щати и Вселенската патриаршия.

Байдън посети и мемориала край Майдана и Мариинския замък – това е още една отличителна линия на Киев. Дворецът е издигнат при императрица Елизавета Петровна през 1744 година Автор на плана е именитият проектант Бартоломео Растрели. По-късно Мариинският замък се смята за резиденция за членове на императорското семейство, посещаващи Киев до 1917 година

В резултат на разходките и договарянията Байдън даде обещание на Украйна освен „ тежки дни, седмици и години “, само че и към 700 танка, хиляда бронирани машини и хиляда артилерийски системи, повече от 50 РСЗО, два милиона снаряда и 500 милиона $.

„ Байдън, явно, е решил да играе на несъмнено, като приказва за сложните седмици и години, които чакат Украйна. Той схваща, че украинската рецесия може да не бъде позволена преди края на неговото президентство. Освен това по този начин американският водач сподели, че не има намерение да носи никаква персонална отговорност за протичащото се в Украйна “, споделя Тимофей Бордачев, програмен шеф на Валдайския клуб.

„ Заслужава да се означи, че Русия неведнъж е признавала невъзможността за бързо преустановяване на спора в Украйна. Вярно е, че Москва и Вашингтон имат напълно друго схващане за задачите и дилемите на този развой “, означи събеседникът.

„ Като цяло това посещаване се трансформира в самобитен театър за американци и европейци. А най-интересният сигнал е, че пътуването на Байдън е в съгласие с Русия. Това демонстрира много висока степен на цивилизованост в връзките ни с Вашингтон. Всички схващат, че съществуването на просвета на разговор постоянно е по-добро от нейното неявяване “, заключи Бордачев.

Политологът Дмитрий Дробницки гледа на обстановката малко по-различно. Според него „ Байдън се е опитал да понижи степента на угриженост измежду европейците и американците по отношение на възходящата ескалация на украинския спор и риска от трета международна война “. „ Ако се опитваше да утвърди украинците, щеше да каже фразата „ успеха е близо “. Но беше казано противоположното “, отбелязва Дробницки. Освен това се чуха думи за сложни дни, седмици и години освен към украинците, само че и към съдружниците на Съединени американски щати.

„ Войната ще е дълга, демокрацията е скъпа “, би споделил Байдън. Това също е сигнал, че президентът на Съединени американски щати сякаш държи пръста си на пулса, управлява всичко и Украйна остава в центъра на вниманието на западния свят “, изясни специалистът.

„ Що се отнася до сигналите до Кремъл, такива. Може би те ще прозвучат във вторник, когато Байдън ще държи тирада в Полша. Въпреки това не чакам нищо свръхестествено и забавно там, тъй като резюметата за неговата тирада са готови не от Джейк Съливан, а от Антъни Блинкен и Виктория Нюланд “, заключва Дробницки.

В същото време обещанието на Байдън да трансферира 700 танка в Украйна заслужава особено внимание. „ Това е гръмко изказване, само че даже западните анализатори не схванаха за какво президентът на Съединени американски щати внезапно разгласи такава цифра. През последните седмици водачите на страните от НАТО представяха разнообразни цифри и разнообразни периоди за доставка на танкове. Мистерия е какъв брой от тях в последна сметка ще дойдат в Украйна. Очевидно Байдън е споделил това като част от началото на предизборната си акция и поради добре звучащата дума “, споделя военният специалист Михаил Онуфриенко.

Количеството на военната помощ на Байдън е голямо, споделя Александър Шуригин, боен специалист. Въпреки това даже Съединени американски щати не са в положение да създадат толкоз огромни доставки за малко време, тъй като е изцяло неразбираемо от кое място Щатите ще вземат да вземем за пример 700 танка, даже като се вземат поради тези, които са в Европа.

Например повторното разпечатване на някои от 3700-те американски машини “Ейбрамс ” и привеждането им в бойна подготвеност ще отнеме дълъг интервал от време. Следователно евентуално става дума за основаване на график за доставка: избран брой транспортни средства ще бъдат доставени на ВСУ най-малко за една година. По същия проект ще се работи и с останалата част от оборудването.

Шуригин допуска, че една от задачите на визитата на Байдън е да вдъхне самонадеяност на украинците. Цифрите, оповестени от президента на Съединени американски щати, в действителност са единствено " разшифровка " на обещания предходната есен “ленд-лийз ”

Но има и друга версия. Може би Байдън още веднъж се е объркал и е посочил количеството техника и муниции, които Западът към този момент е доставил и доставя сега. Тоест, приказваме за общите числа за годината. Затова си коства да изчакаме подробни мнения от американска страна.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР