Изненадващо отпадна днешното заседание на парламентарната комисия по външна политика,

...
Изненадващо отпадна днешното заседание на парламентарната комисия по външна политика,
Коментари Харесай

Изненадващо отмениха комисията, която трябваше да обсъди военната помощ за Украйна |

Изненадващо отпадна днешното съвещание на парламентарната комисия по външна политика, за което единствена точка бе гласуването на двете оферти за военна помощ за Украйна.

Така за следващ път беше отсрочено разглеждането всъщност на темата за изпращане на оръжия за Украйна.

Причината отлагането по този начин и не стана ясна. Решението идва на фона на множеството закани от Българска социалистическа партия, че ще напусне обединението, " ", и на днешното изявление на ръководителя на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров, че обмислят.



Гюров сподели пред OFFNews, че обединението работи по механизма за авансово утвърждение на всички оферти от съдружните сътрудници. Той добави, че задачата е той да се ползва отсега нататък, само че отхвърли това да е повода за анулацията на съвещанието на комисията през днешния ден.

" Не мога да кажа дали има директна връзка сред съвещанието на комисията и оферти механизъм ", разяснява депутатът.

Стоян Михалев (член на комисията от ДБ) сподели, че не е известен за повода, заради която съвещанието е анулирано. Той съобщи, че парламентарната му група стои зад предлагането си да се изправи военна помощ и не се отхвърля от него. Ивайло Мирчев също повтори тази теза и съобщи, че Демократична България не е осведомена за повода за днешното решение. Той не разяснява дали отлагането на съвещанието на комисията се дължи на заканите, идващи от Българска социалистическа партия.

Депутатът изясни още, че всички оферти на обединението минават авансово през експертен съвет. Това предложение обаче прави изключение. Той също повтори, че Демократична България няма да се откаже от предлагането си.

Александра Корчева от Политическа партия (член на комисията) беше сбита в обяснението си за анулираното съвещание.

" Това се случва по решение на ръководителя ", съобщи тя.

Председателят на комисията Венцислава Любенова  не бе открита за коментар през целия ден. 

Други източници от Политическа партия споделиха пред OFFNews, че решението за анулация на съвещанието не е обвързвано със заканите от Българска социалистическа партия, а проекторешенията следва да минат през експертен съвет.

Даниел Митов от ГЕРБ  - един от вносителите на предлагането и член на комисията, сподели пред OFFNews, че ПГ на ГЕРБ-СДС е сюрпризирана от следващата анулация на съвещанието на комисията, както и че ще търсят отговори от Любенова. Депутатът акцентира, че групата му ще търси опция за разглеждане на проекторешението им. Той не изключи опцията за излизане с общо предложение на Демократична България и ГЕРБ-СДС. 

Независимо обаче каква е повода, двете оферти за военна помощ ще се забавят с още най-малко седмица, през която България резервира мястото си на една от двете единствени страни в Европейски Съюз, които не подкрепят украинската войска.

Пътят до внасяне на проекторешенията, другояче напълно официална процедура, се оказа дълъг. Непосредствено след експлоадирането на войната в Украйна се заприказва и за изпращане на оръжия. Докато европейските страни една по една изпращаха военна помощ, в българския парламент главната тематика се оказа въпросът дали изпращането на оръжия ще ни направи или не страна в спора.

. И по този начин до 30 март, повече от месец след началото на войната, когато в декларация от трибуната на Народно събрание

Докато ръководещите спореха по тематиката и не успяваха да стигнат до консенсус,

Разликите сред предлагането на ГЕРБ (30 март) и на Демократична България (1 април) са минимални. В настояването на някогашните ръководещи е заложено, че правителството би трябвало да стартира договаряния със съдружниците в НАТО за заместващ и подсилващ потенциал на отбранителните качества на България. В предлагането на Демократична България пък е посочено, че оръжията ще се финансират от бюджета, както и от специфичните фондове на Европейски Съюз и НАТО за общо финансиране на поддръжката за Украйна.  

И в двете оферти е заложено, че изпращането на военна помощ не би трябвало да е за сметка на отбранителните качества на България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР