Измененията в Наказателно-процесуалния кодекс бяха направени в края на октомври

...
Измененията в Наказателно-процесуалния кодекс бяха направени в края на октомври
Коментари Харесай

ВКС сезира КС: Спецсъдът става извънредно съдилище

Измененията в Наказателно-процесуалния кодекс бяха направени в края на октомври с гласовете на ГЕРБ, Патриотите и Движение за права и свободи.

Юристи незабавно разясниха, че в случай, че делата против лица с имунитет и висши представители на изпълнителната власт се трансферират от общите съдилища в профилирано, това значи, че се основава специфичен, даже ексклузивен съд.

„ Извънредни съдилища не са възможни в правовите страни, каквато по Конституция е Република България, тъй като те се основават за обслужването на избрани политически цели в прорез с разбирането за самостоятелен съд, който по формулировка не може да обслужва такива цели “, се показва в настояването на Върховен касационен съд до Конституционен съд.

Според общото заседание на Върховен касационен съд Специализираният углавен съд (СНС) и Апелативният профилиран углавен съд, както и съответстващите им прокуратури, са основани през 2011 година и са признати особените правила, по които се преглеждат делата, подсъдни на тези съдилища.

Според висшите съдии специализацията на този съд е в унисон с Конституцията.

„ Оспореното изменение и допълнение на Наказателно-процесуален кодекс съставлява значително оттегляне от концепцията, че компетентността на профилираните съдилища се дефинира само съгласно веществен аршин, обвързван с правната подготовка на действието. Посочени са няколко категории субекти, чиято служба предопределя смяна на подсъдността и разглеждане на делата от профилираните вместо от общите съдилища.

Специализацията на съда няма по какъв начин да бъде обвързана със субекта, защото особеното качество на дееца намира отражение в материално правната норма, в това число и в санкционната й част, всекидневно предвиждаща по-тежка наказателна принуда “, написа още в настояването до Конституционен съд.

В него се засягат и изключителните заплати за магистратите и чиновниците в спецсъдилищата. С последните ремонти в правосъдния закон бе признато, че те ще могат да получават до 18 заплати годишно.

"Това законово предугаждане слага магистратите и чиновниците от профилираните структури в привилегировано състояние във връзка с тези от общите съдилища и профилирания боен съд ", декларират от Върховен касационен съд и акцентират, че това е двоен стандарт.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР