Изключително негативна оценка на първото по-мащабно машинно гласуване дава Общественият

...
Изключително негативна оценка на първото по-мащабно машинно гласуване дава Общественият
Коментари Харесай

И Общественият съвет на ЦИК срина от критики процеса на машинно гласуване

Изключително отрицателна оценка на първото по-мащабно машинно гласоподаване дава Общественият съвет към Централната изборна комисия (ЦИК). Това демонстрира обява на в. " 24 часа ".
Според информацията, Съветът е установил очевидното - доста ниско предпочитание да се употребяват машини (само 25% от отишлите да гласоподават са го направили), стотици сбъркани протоколи, а неотчетените преференции от вота, подаден през профилираните устройства - хиляди, даже след повторното въвеждане на данните в ЦИК и осъществените корекции. Тези изводи - за неуспех, бяха от дълго време направени от Института за развиване на обществената среда посредством платформата " Отворен парламент " на база оповестените отворени данни на машинния избор тъкмо от ЦИК.
Като аргументи за тези проблеми от съвета показват незадоволителната разяснителна акция на ЦИК, късното приемане на методическите инструкции, неудачния пример на протокола за отчитане на резултатите от машинните секции и слабото образование и мотивация на секционните изборни комисии (СИК). " Отворен парламент " сподели с данни, че членовете на районните изборни комиси (РИК) на процедура не са били подготвени по издадените от ЦИК методически инструкции за работа с машините. Що се отнася до членовете на секционните комисии (СИК) – част от тях също са минали образование преди 20-и май, а за останалите времето до изборите е било прекомерно малко, с цел да могат да се приготвят по допустимо най-хубавия метод, заключва анализът. Всъщност ЦИК одобри решение за методически инструкции по отношение на машинното гласоподаване за членовете на секционните комисии (СИК) чак на 20-ти май вечерта, което действително е след всички образования на районните изборни комисии.
" Посочени са дефицити в прозрачността на работата на ЦИК в целия развой и в частност при подготовката и късното оповестяване на публичната поръчка за доставка на профилираните устройства, както и по въпроса за одита и узаконяването им. Като разследване обществеността не бе уверена в надеждността на новата технология ”, пишат експертите.
Отправят се следните рекомендации: да се прави контролно преброяване на хартиените “разписки ”, отпечатвани от машините в инцидентна извадка от местата за гласуване; да отпадне ръчното преместване на данни от флашпаметите в хартиения протокол на СИК (като потвърден източник на грешки); да се обезпечи бистрота на публичната поръчка, в това число на техническите условия към апаратната и програмната част, както и бистрота в избора наем или закупуване на профилираните устройства; да се проучват техническите проблеми, зародили в деня за гласоподаване.
Съветът упорства подготовката за машинното гласоподаване наесен да стартира занапред. А също - за незабавна гласност на наличните на ЦИК данни и отчети от основни участници в последното машинно гласоподаване. Експертите държат да се организира публичен спор по нерешените въпроси към този метод на гласоподаване, както и неотложно да стартира действителна организационно-техническа подготовка за локалния избор. Не е нужно да се чака формалното насрочване на изборите през есента, безапелационни са от съвета. И припомнят, че подготовката за публични поръчки по отношение на гласуването с хартиени бюлетини към този момент е почнала.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР