Изказването на Владимир Путин пред Федералното събрание на 1 март

...
Изказването на Владимир Путин пред Федералното събрание на 1 март
Коментари Харесай

Atlantico: Путин се опитва да върне в света понятието стратегическо равновесие

Изказването на Владимир Путин пред Федералното заседание на 1 март е значимо събитие, което изяснява в какво състояние се намира в този момент Русия. Това твърди френското издание Atlantico.fr в обширната обява „ La réélection imminente de Vladimir Poutine et le retour à l’équilibre des puissances ”. Според създателя на публикацията, пишещ под псевдонима Benjamin Disraëli (Бенджамин Дизраели е изтъкнат английски общественик от ХІХ в.), съветският президент за следващ път се пробва да върне в света стратегическото равновесие.

В своето обръщение Путин припомня за демографските проблеми на Русия, зародили поради гигантските загуби във Втората международна война и в интервала след краха на Съюз на съветските социалистически републики. Мнимият Дизраели отбелязва, че демографската уязвимост се явява съществено ограничаване и съветският водач би трябвало да се „ адаптира” към нея: не инцидентно за акцията срещу терористите в Сирия бе планувано минимално наличие на съветски войски в зоната на спора, а самият Путин непрекъснато акцентира своя блян към мир, въпреки западните медии да слагат под подозрение неговата откровеност.

Според създателя на публикацията, преди всичко за Путин е повишението на виталното ниво на популацията и модернизацията, в това число челни браншове на науката. „ Последните години демонстрираха, че Русия е по-здрава, в сравнение с се считаше, и можа да издържи тройния удар: финансовата рецесия, следствията от сунитско-шиитския спор за цените на нефта и газа, германо–американските санкции” – се споделя в обявата.

Журналистите запомнили речта на Путин не с икономическите прогнози и обещаните промени, колкото със известията за новите оръжия, установи „ Дизраели”: „ В Европа и Северна Америка недоверието към всичко, произхождащо от Русия, е толкоз мощно, че множеството коментатори оповестили за проява на експанзия и обновяване на конкуренцията във въоръжаването.” Авторът на обявата припомня за дейностите на Запада, раздрусали стратегическото равновесие в света – разширението на НАТО на Изток и за излизането на Съединени американски щати от контракта за ПРО.

Още през 2007 година Владимир Путин хвърля провокации към „ имперските видения на САЩ” в своята популярна Мюнхенска тирада. След тази изява стартира формалната русофобия на всичките наши държавни управления, от дълго време предпочитащи удобното състояние на васали на Вашингтон пред самостоятелната политика с нейната несигурност – се споделя в публикацията. – И ето, малко повече от 10 година по-късно, съветският президент разгласи, че неговата страна занапред разполага с мъдро оръжие, способно по море и по въздух да преодолее противоракетните системи, разработвани от американците. Той смята, че равновесието е възобновено.”

Понятието равновесие за „ Бенжамин Дизраели” е основополагащо: „ Въпреки разликата в мненията, това е най-хубавата система за попречване на войни. След 1990 година Съединените щати можаха да дадат воля на своя месиански империализъм и светът загуби дивидентите от мирното битие. В частност американските войни и техните последици разориха Близкия Изток.”

Авторът на публикацията назовава интернационалния мир „ висше благо” и приканва към създаване на нови градивни връзки с Москва. Според него, точно по този начин, а не под външен напън, Русия по-бързо ще извърши преход от „ бонапартистки режим” към „ голистка демокрация”.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР