Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България е от изключително значение

...
Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България е от изключително значение
Коментари Харесай

Борисов показва трасето на газопровода Гърция-България във Фейсбук

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България е от извънредно значение за страната ни и за района на Югоизточна Европа.

Това написа в профила на премиера Бойко Борисов във Facebook над видео, което популяризира трасето на газопровода.

" Като част от развиването на Южния газов кулоар, посредством IGB България и прилежащите ѝ страни ще имат достъп до различни доставки от Каспийския район, както и от съществуващи или бъдещи терминали за полутечен природен газ. Интерконекторът ще обезпечи опция за свързване с други планувани газови планове като терминала за полутечен газ при Александруполис, както и полутечен газ от Израел, Египет и други ", гласи постът в обществената медия.

Припомняме, газопроводът " Турски поток " минава по дъното на Черно море до европейската част на Турция и по-нататък до границата с Гърция. Едната тръба ще доставя газ за Турция, а втората - доставки в страните от Южна и Югоизточна Европа. Очакванията са работата по плана " Турски поток " в България и Сърбия да завърши до края на 2020 година.

Според някогашния зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов с построяването на газопровода " Турски поток " България може да се окаже единствено директна страна и да не получи диверсификация на енергийните доставки.

На 4 декември 2019 година Путин съобщи, че България забавя осъществяването на продължението на газопровода " Турски поток " на своя територия.

Малко по-късно, на 25 февруари 2020 година, стана ясно, че съветска компания ще строи българската част от газопровода " Турски поток ". Регистрираната в Белград съветска компания IDC (Infrastructure Development and Construction) ще бъде подизпълнител на българския сектор от газопровода " Турски поток ". Компанията беше основен реализатор за построяването на газопровода " Турски поток " през Сърбия.

Разрешението за създаване на газопровода от България до Сърбия е обещано от саудитския консорциум " Аркад " (Arkad).

" Булгартрансгаз " е подписал контракт за 1,1 милиарда евро с " Аркад ", който е със седалище в Саудитска Арабия.

Преди това Върховен административен съд не позволи на " Булгартрансгаз " да подписа контракт за " Турски поток ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР