Избягалият в Сърбия подсъдим банкер Цветан Василев няма да бъде

...
Избягалият в Сърбия подсъдим банкер Цветан Василев няма да бъде
Коментари Харесай

Цветан Василев остава в Сърбия със статут на политически бежанец

Избягалият в Сърбия обвиняем банкер Цветан Василев няма да бъде предаден на българските управляващи, реши Апелативният съд в Белград. Така е доказано решението на Висшия съд, който разгласи по-рано, че не са изпълнени законодателните изискванията за предаването на Василев на България, оповестяват от mediapool.bg.

С решението на магистратите дефинитивно се отхвърля настояването на управляващите в София за изгонването на Василев от Сърбия. На 26 юли предходната година Василев е получил и политическо леговище в Сърбия, заяви БГНЕС. Искането за приемане на статут на политически емигрант е било подадено преди четири години до сръбското министерство на вътрешните работи

Според Апелативния съд в Белград " има основателни аргументи да се счита, че насилственото предаване на Василев би основало обстановка, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение и в съответния случай са изпълнени изискванията за приемане на леговище, тъй като той може да бъде екстрадиран в родината му заради политическите си убеждения ".

Българският банкер е в Сърбия от 2014 година, където избяга откакто неговата Корпоративна комерсиална банка банкрутира (CCB) под натиска на българската прокуратура и медиите на някогашния му другар Делян Пеевски. Действията управляващите против Василев изненадаха мнозина, тъй като в продължение на години неговият бизнес се разрастваше благодарение на страната.

През 2014 година прокуратурата формирано дело за разнообразни закононарушения на стойност близо 1.5 милиарда евро от активите на КТБ. Вината бе хвърлена върху „ проведена незаконна група “ от 18 души, ръководена Цветан Василев. Междувременно той съумя да избяга в Белград.

В момента мегаделото се гледа на първа инстанция в българския Специализиран углавен съд, който скоро ще бъде закрит.

През февруари 2020 година основният прокурор Иван Гешев упрекна Русия, че пази Цветан Василев благодарение на Сърбия. Прокурор Гешев писа до Съвета на Европа, до Европейския комитет по проблемите на престъпността, до ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и до тогавашния ръководител на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли.

Прокурор Гешев подсети, че Сърбия не ползва дейно Европейската спогодба във връзка с отговорностите на изговаряне в рационален период. Според конвенцията " рационален период " значи 90 дни, а Василев е в Сърбия от години. В писмо до Висшия съд в Белград българският основен прокурор изрази възмущението си и разгласи, че това е невиждан случай.

По това време сръбското издание „ Инсайдър “ написа обширна публикация за случая „ Василев “. В нея се напомня, че през 2012 година Цветан Василев е купи сръбската фабрика за стъкло в Парачин. Той е разгласен в Сърбия за огромен вложител, само че в това време отговорностите на компанията се усилват 70 пъти.

Накрая тя е оповестена в неплатежоспособност, а против Василев е заведено следствие за умишленото ѝ подтикване към банкрут “. “Инсайдер “ припомня, че през 2014 година Василев подарява 1,2 млн. динара на фондацията на Драгица Николич – брачна половинка на тогавашния президент на Сърбия Томислав Николич.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР