Избирателна колегия в Хонконг гласува днес в избори, като единственият

...
Избирателна колегия в Хонконг гласува днес в избори, като единственият
Коментари Харесай

В Хонконг се провеждат избори с единствен кандидат

Избирателна гилдия в Хонконг гласоподава през днешния ден в избори, като единственият претендент Джон Ли евентуално ще бъде определен за началник на тази китайска провинция, съобщи АП.

Колегията, формирана от близо 1500 най-вече лоялни към Пекин членове, ще избира с скрито гласоподаване, което ще продължи два часа и половина. Ли се нуждае от 750 гласа, с цел да оглави локалната администрация. Победата му е сигурна поради това че той е утвърден от централното държавно управление, а и предишния месец кандидатурата му бе подкрепена от 786 електори.

Днешните избори стават след огромните промени в изборното законодателство в Хонконг от предходната година, съгласно които единствено " патриоти ", правилни на Пекин, могат да заемат управителния пост. Правилата бяха изменени тъй че да бъдат осуетени опозиционни гласове. Въпреки че вотът е скришен, електорите са деликатно подбрани, означи АП.

Тази заран трима членове на Лигата на социалдемократите, локална активистка група, пробваха да стачкуват против изборите, като издигнаха транспарант с искане за всеобщо гласоподаване за законодателно заседание и за началник на изпълнителната власт. Пристигналите служители на реда обкръжиха стачкуващите, обискираха ги, взеха им персоналните данни, само че никой не бе арестуван на място, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР